Увеличават ли се случаите с насилие над жени?

Над 800 са постъпилите сигнали на националната телефонна линия от началото на годината

13.12.2020 | 16:27 Редактор: Юлия Христова

Трагичният инцидент с двойното убийство и последвало самоубийство във Варна в сряда за пореден път насочи общественото внимание към един изключително сериозен проблем у нас – насилието над жени.

Основната версия за разтърсващото убийство във Варна е ревност. Приятелка на жертвата Деляна разказа, че тя многократно е била заплашвана от бившия си приятел Димитър.  

"Не знам, това забавляваше ли я, тя също го провокираше. Искам само да кажа на всички момичета, които имат подобна връзка, че тези заплахи не са шега и просто да внимават“, каза тя.

Анна Николова, която от дълги години помага на жертвите на домашно насилие, чрез своята фондация, е следила внимателно публикациите около трагедията. 

"Това, което ми направи впечатление, на няколко места прочетох за преследване на жертвата. Това са едни от най-високо рисковите случаи и затова искам да призова обществото и всички да не пренебрегват такива случаи, в които физическо насилие отсъства, но има ли обсебване, преследване, следене, рискът е изключително висок“, посочи Николова. 

Близо 20 са случаите на убити жени от своите партньори в България от началото на годината досега. В условията на пандемията, случаите на домашно насилие у нас са се увеличили неимоверно. 

"Събирането заедно, стоенето заедно, дори сред хора, които на теория би трябвало да са близки, води до изваждане на преден план на цялата стаена неудовлетвореност и това води до точно такива моменти“, обясни психотерапевтът проф. Христо Кожухаров.  

Много често, поради страх, срам или недоверие в институциите от страна на жертвите, случаите остават прикрити. 

"Случаите много зачестяват - с фатален край. До този момент е нямало подаден сигнал или жертвата не е можела да подаде сигнал или по-затруднен е бил достъпът ѝ до социални услуги. Така че по-тежки и по-брутални стават случаите, съответно и последствията“, допълни Николова. 

Над 800 са постъпилите сигнали за насилие на националната телефонна линия от началото на годината, а случаите, по които институциите работят, са над 3000.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Никой не трябва да защитава жените, те сами са си виновни за насилието върху тях! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Трябва да се оправят законите и тогава жените ще почнат да имат доверие в държавата че може да ги защити. Сигнализирай за неуместен коментар