Министър Захариева с твърда позиция по казуса със Северна Македония

Владо Бучковски призна, че Договорът за добросъседство е нарушен 

09.12.2020 | 15:51 Редактор: Тодор Петров

Спирането на Република Северна Македония от преговори за присъединяване към Европейския съюз неправилно се нарича вето. А писането на история не е работа на политиците. Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на Северна Македония Владо Бучковски. 

Преди важната среща, на която се търсиха компромиси по спорни теми, българското Външно министерство отвърна остро на снощното изявление на правителството на Северна Македония. 

В него ветото на София за начало на преговорите с ЕС беше наречено "безотговорна стратегическа грешка". В българската позиция се казва, че е време правителството на Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на държавата или правото им да наричат езика си както пожелаят.

"В основата на нашата позиция стои неизпълнение на договора от 2017 г. От минимум година и половина ние алармираме нашите съседи за това", заяви министър Захариева.

Владо Бучковски призна, че Договорът за добросъседство е нарушен и посочи, че от македонска страна впрягат усилия да върнат изгубеното доверие.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК