Цитокинова буря - какво трябва да знаем и защо е толкова опасна?

4% от случаите на дихателната недостатъчност при COVID-19 се дължат на този процес

30.11.2020 | 20:30 Редактор: Калина Донкова

 

4% от случаите на дихателната недостатъчност при COVID-19 се дължат на цитокинова буря, сочи проучване. Състоянието се характеризира със силна реакция на организма към вируса и ,,развихряне‘‘ на имунната система.

 

Междувременно 400 хил. души губят живота си от астма всяка година в световен мащаб. В Европа 45 % е делът на неконтролираната астма, a през последните години специалистите напредват по отношение на лечението, диагностиката и качеството на живот на тези пациенти.

Астмата не води до повишен риск от дихателна недостатъчност, но астматиците са предразположени към вирусни инфекции, коментира алергологът д-р Анна Валериева в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. 

Опитът с COVID-19 показва, че астматиците не са в по-рискова група спрямо общата популация спрямо този вирус. Въпреки това, носителите на заболяванията трябва да бъдат особено внимателни в студените месеци, когато могат да се проявят по-тежки пристъпи на заболяването.

Според редица изследвания, броят на страдащите от алергии се е увеличил 3 пъти за последните 25 години, а възрастовата граница на пациентите се е разширила значително.

Свръхупотребата на дезинфектанти в условията на пандемията също води до проблеми. Отчетен е ръст на случаите на алергичен контактен дерматит, посочват специалисти. 

За да бъде избегат този проблем, трябва да бъде нанесен и хидратант, за да не бъде нарушена кожната бариера, съветва д-р Валериева.

Каква е разликата между цитокинен дисбаланс и цитокинова буря и какъв е рискът при COVID-19 за астматиците и пациентите, страдащи от алергии? Вижте повече по темата във видеото.