Пандемията затрудни превенцията на ХИВ у нас

От началото на годината в страната са открити нови 183 позитивни лица

01.12.2020 | 21:02 Редактор: Калина Донкова

Към момента липсва адекватна превенция срещу ХИВ в страната. За това алармира Елена Биринджиева от "Checkpoint София" в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR. Отчасти причината е и в пандемията от Ковид-19, която затрудни много от дейностите за пациентите с различни заболявания.

1 809 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 98 % от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

От началото на годината в страната са открити нови 183 ХИВ позитивни лица, а от 1986 г. до сега регистрираните с тази инфекция у нас са 3 467. Това показват данни на Министерството на здравеопазването. Експертите обаче са категорични, че реалният брой на серопозитивните лица в страната е много по-висок. 

Според Световната здравна организация около 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, а броят на новоинфектираните лица през 2019 г. е почти 2 млн. За миналата година 680 хил. души са загубили битката с болестта, в близо 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия в световен мащаб.

От обявената обществена поръчка през 2020 г., от 19 предвидени области, до разглеждане се стига само на две оферти. В четирите най-големи градове в страната са предвидени програми, които ще се изпълняват до края на годината. Към момента няма информация дали те ще продължат и след този период.

Според неправителствени организации, това е ясен знак, че страната ни остава без работещи изпълнителни дейности по превенция, а държавните средства ще останат неусвоени.

Проблемът с финансирането на програми за превенция срещу ХИВ у нас започва след оттеглянето на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария преди 3 години. Към момента превенцията се извършва чрез обществени поръчки, а средствата от бюджета за това са в пъти по-малко.

Организации, занимаващи се с дейността, алармират многократно, че финансирането на тези специфични дейности по реда на ЗОП е неподходящ механизъм, който води до административни и финансови трудности. Според тях тези проблеми принуждават организациите в гражданския сектор да прекратят дейността си, а те от своя страна са единствените, които имат опит със засегнатите групи по превенция.

В Световния ден за борба срещу СПИН - разговор по темата с Елена Биринджиева от "Checkpoint София" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК