Центрове спешно организират кампании за даряване кръвна плазма у нас

Кръводарители също често биват връщани, заради неотговаряне на изискванията

27.11.2020 | 13:50 Редактор: Юлия Христова

Центрове от цялата страна спешно организират кампании за желаещи да дарят кръвна плазма. Какви са критериите и кои са нуждаещите се лечебни заведения?

По 10-15 души на ден преминават през Кръвния център във Варна с мисията да помогнат на свой близък или друг човек, нуждаещ се от така важната за лечението на коронавирусната инфекция, кръвна плазма. Повече от половината от донорите обаче се оказват непоходящи.  

"Нямат добри вени. Защото процедурата трае между 30 и 40 минути и съдът трябва да е стабилен, за да издържи това време. Други отпадат, защото макар и да имат антитела, те са недостатъчни“, каза д-р Жанина Йорданова, директор на РЦТХ-Варна . 

Саня е търсила 2 пъти кръв за свой близък. Кръводарители също често биват връщани, заради неотговаряне на изискванията.

"Връщат ги, заради изискване за хемоглобин, ниско кръвно налягане", сподели Саня Стефанова.

Освен стандартните изисквания за даряване на кръв, донорите трябва да имат и задължително направен PCR тест, поясни още д-р Йорданова и призова всеки, който има възможност и отговаря на изискванията да подкрепи кампанията и да дари плазма. 

"Защото има нуждаещи се. Към нас се обръщат не само нашите лечебни заведения, ето вече отпуснахме за Русе и Исперих, за Разград плазма, в Шумен и Силистра за лечебните заведения“, посочи тя. 

Въпреки, че кръвните банки са пълни, търсенето остава голямо. В услуга на кампанията е и активирането на доболничната помощ в града. Така пациентите с положителен тест за  антитела, който се прави в новоразкритите Ковид кабинети, биват информирани за възможността да дарят кръвна плазма и насочвани към Кръвния център. Освен в големите болници във Варна, такива кабинети вече има и в поликлиниките.

"Тук извършваме различни видове изследвания, като преглед от лекар, антигенен тест, правим комбиниран и рентгенова снимка“, каза д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 "Света Клементина“-Варна. 

Само за 4 дни през кабинетът в "Света Клементина“  са преминали над 160 души. Повече от 50 от тях са с положителни проби. В зависимост от състоянието им, пациентите биват пренасочвани към личния лекар или към някоя от болниците.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК