Омбудсманът поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашното насилие 

Тя акцентира, че продължаващата пандемия поставя на преден план необходимостта от законодателни мерки

25.11.2020 | 21:05 Редактор: Ивет Арабова
Омбудсманът поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашното насилие 

На Международния ден на ООН за борба с насилието над жени омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдия министър Десислава Ахладова, в която настоя, изготвеният законопроект срещу домашното насилие да бъде придвижен до Министерския съвет и внесен за обсъждане, гласуване и приемане в Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

"Обръщам се към Вас с настоящата препоръка не само по повод на Международния ден за премахване на насилието над жените, но и с оглед на все по-изострящия се проблем с домашното насилие в условията на пандемия“, пише омбудсманът. Доц. Ковачева посочва данните на СЗО след обявяване на глобалната пандемия, според които във всички страни, включително и България, се наблюдава ескалация на насилието срещу жени. 

"Повече от една трета от жените в Европа продължават да живеят в реалността на насилието, което ги наранява физически, сексуално и психически, докато не загубят живота си. У нас не се води официална статистика, но по данни на неправителствени организации, от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от домашно насилие, а от началото на годината убитите в близка партньорска връзка жени са 15 като от медийни публикации има съобщения за още 5 убити жени“, омбудсманът.

Тя акцентира, че продължаващата пандемична криза поставя на преден план необходимостта от спешни законодателни мерки в сферата на домашното насилие, от което страдат не само жените, но и деца, възрастни хора, хора с увреждания и мъже.

"В тази връзка и с оглед мащаба на проблема, смятам за важна стъпка към ефективното справяне с домашното насилие предприемането на спешни действия по включване на изготвения от работната група към Министерство на правосъдието законопроект, в чието изготвяне институцията на омбудсмана се ангажира пряко, в програмата на Министерския съвет и внасянето му в Народното събрание за обсъждане, гласуване и приемане“, подчертава омбудсманът. Тя се аргументира, че своевременните мерки за борба с насилието срещу жени, в това число и нормативните, са още по-необходими в момента, за да се противодейства на задълбочаващата се не само у нас, а и в европейски и световен мащаб криза.

Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК