България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолог: Насилието зачести, хората развиха невроза след Ковид-19

Усещането е да бягаш или да се биеш, обясни Еленко Ангелов

19.06.2020 | 10:02 Редактор: Александра Иванова

Случаите на насилие в България зачестиха след изолацията покрай Ковид-19. Освен домашното насилие, хората влизат в конфликти и на улицата. Най-пресният пример е бой на столичния булевард "Витоша", в който единият от участниците използва японското оръжие - нунчаку. Случаят взриви социалните мрежи, беше заснет от чужденец.

Психологът Еленко Ангелов заяви пред "България сутрин", че хората масово са развили невроза.

"Щом хората осъзнават какво се случва, значи е невроза, а не психоза. Това е стрес, той кара тялото да произвежда кортизол, адреналин, стресови хормони. Кара кръвта да се разпръсква по периферната система. Усещането е да бягаш или да се биеш", обясни Ангелов.

Според психолога най-важното в ситуацията е хората да предприемат първата малка крачка и да започнат да правят нещата, които обичат

"Ковид-19 е световен тест за интелигентност. Не вярвайте в теории на конспирацията, а се допитвайте до доктори. Връщането към нормалния начин на живот е трудна мисия, но не невъзможна. Трябва да задържим състоянието си поне месец-два и да гледаме от смешната страна на нещата. Направете първите стъпки. Положителното мислене без положително действие не е нищо", подчерта Еленко Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Изолацията покрай коронавируса ни подари време, което ни даде възможност да завършим отлагани проекти. Психологът Еленко Ангелов е завършил три книги за смеха, който лекува. Премиерата им ще бъде във Варна, в "Студио 21". 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Гледах го тоя луд,бая бой изяде Сигнализирай за неуместен коментар