Бум на случаите на домашно насилие и на исковете за развод в Пловдив

Наблюдава се и скок на оплакванията от родители, които били тормозени от деца

30.06.2020 | 17:05 Редактор: Юлия Христова
Бум на случаите на домашно насилие и на исковете за развод в Пловдив

Бум на оплакванията от домашно насилие и на исковете за развод, отчитат в Консултативния център на фондация "Да" в Пловдив. Пикът е настъпил след края на карантината, когато офисът им е залят с насилени жени.

"Всеки ден имам по два случая с домашно насилие и по един за развод. Адвокатите във фондацията също са засипани с подобни сигнали", заяви адвокат Милена Кадиева.

По думите ѝ, докато са били затворени по домовете, дребните пререкания в семействата са прераснали в домашно насилие, а пък насилието е приело драстични форми.

Адвокат Кадиева допълни, че Районният съд е залят с искове за развод, предава "24 часа". Много от скараните фамилии дори не искали да чакат съдебния процес, а се разделяли със споразумения, сключени пред нотариус.

Наблюдава се и рязък скок на оплакванията от родители, които били тормозени от своите деца. Случвало се дори синовете и дъщерите им да ги заключват по къщите по време на извънредното положение.

250 дела за домашно насилие се гледат в Районния съд годишно. От тях една четвърт се прекратяват, тъй като потърпевшите оттеглят своите оплаквания. В 95 процента от останалите случаи се издават заповеди за незабавна и постоянна защита.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК