Трета жертва на Ковид-19 в "Св. Георги" в Пловдив, назначиха проверка

Заради смъртта на двамата мъже на 16 ноември болницата уволни петима свои служители

20.11.2020 | 18:36 Редактор: Ивет Арабова

Трета жертва и уволнения в новото Ковид отделение в Пловдив. След смъртта на двама мъже на входа на клиниката, жена сигнализира, че баща ѝ също е починал заради хаоса в болницата. Оттам разпоредиха нова проверка. Преди седмица Костадин Семерджиев развива грипоподобни симптоми и се влошава. 

"Джипи-то не му обърна никакво внимание, състоянието му се влошаваше. Майка ми също е болна. Викнаха Бърза помощ. Бърза помощ, след като разбраха, че е на 77 години, реши, че не е за тях", разказа дъщерята на починалия - Диана Финч.

Макар и болна, съпругата му решава да го отведе сама в здравно заведение. 

"Той беше прехвърлян от една болница, във втора, в трета. Никой не иска да го приеме, защото е възрастен, защото няма Ковид тест", сподели още Диана.

След дълго чакане мъжът е настанен в Инфекциозната болница в Пловдив. Адът за Костадин обаче предстои.

"На втория-третия ден успях да се свържа с лекар, който ми обясни, че той има двустранна пронхопневмония, те се опитват всичко възможно да направят, но може би ще го преместят. Всъщност са решили да не го местят. И на следващия от майка ми разбирам, че той е преместен. Шофьорът на линейката, който не е с медицинско образование естествено, сам е превозвал, доколкото разбрах са били шест пациенти", обясни дъщерята на Костадин.

Оттогава дъщеря му, която е медицинска сестра в Англия, не успява да се свърже нито с баща си, нито с лекарите му, които търси, за да обясни, че 77-годишният мъж е с белодробно заболяване и то не позволява подаване на кислород в големи количества. Два дни по-късно мъжът умира. 

Костадин е преместен в новото Ковид отделение на болницата на 16 ноември. По същото време пред входа на клиниката умират други двама мъже – докато чакат на стълбите да бъдат приети. Така Наско Господинов погребва баща си навръх рождения му ден. 

"Искам да излезе истината, да се отнемат необходимите разрешителни и никога повече тези хора да не практикуват това нещо. Защото дори и да ги уволнят, те ще се преместят просто в друга болница и ще продължат същото. Искаме наказание. Искам затвор", категоричен бе синът на починалия Господин Господинов.

Заради смъртта на двамата мъже болницата уволни петима свои служители. От ръководството признаха за логистичен проблем и недостиг на медици. Регионалната здравна инспекция в Пловдив обаче отрича да има подобен дефицит. 

"УМБАЛ "Св. Георги“ е най-голямото лечебно заведение в България и смятам, че ако те имат проблем с кадрите, какво да кажем за другите болници, които работят?", коментира д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив. 

Близките на починалите пациенти са категорични – има дефицит не просто на легла и служители, а на система.  

"Не знам защо откриват нови клиники, в които нямат апаратура, нямат персонал, нямат асансьори, нямат консумативи. Просто това не е човешко", смята Диана Финч.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години