Лабиринт на смъртта: Синовете на починалите в Пловдив искат справедливост

Господин Господинов и Любчо Лалев издъхнаха докато чакат помощ

20.11.2020 | 13:33 Редактор: Юлия Христова

След шокиращия случай с двама починали пациенти пред Ковид отделението в Пловдив, близките им настояват за справедливост. От болницата, Областната управа и прокуратурата започнаха проверки, а здравният министър свика извънредно съвещание с директорите на здравните заведения в града.

 Синът на починалия 61-годишен мъж разказва, че баща му търпи унижение от болницата в Пловдив в продължение на часове. 

"Оставиха го 2 часа навън да стои, след което майка ми е започнала да снима с телефона. Няма санитар, няма лекари, няма кой да ги качи нагоре по стълбите на третия етаж в отделението. Не могат да вървят, кислородът му свърши. Половин час на стълбите е стоял. Просто нямаше кой да му помогне в този момент. Хвърлиха ги като кучета там", разказа Иван Лалев - син на починалия Любчо Лалев.

Наско Господинов погребва баща си - Господин Господинов, навръх рождения му ден. Заради фаталното забавяне и отношение, почерненото семейство иска справедливост. 

"Искам отнети разрешителни и затвор за тези... убийци или не знам как да ги нарека вече. Не знам въобще каква работа имат тука. Всички кадърни лекари избягаха от тази държава", допълва Иван.

В ход са три паралелни проверки, които трябва да покажат къде свършва отговорността... и къде започва вината. 

"Съжалявам за това, което се е случило в Пловдив. Недопустимо... Проверки, да не се получава повече", коментира министър-председателят Бойко Борисов.

Според болницата проблемът е логистичен и кадрови. От местните структури обаче отричат да има дефицит на медици.

"УМБАЛ "Св.Георги“ е най-голямото лечебно заведение в България и смятам, че ако те имат проблем с кадрите, какво да кажем за другите болници, които работят?!", посочи -р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив. 

Близките на починалите пациенти са категорични – има дефицит не само на система, но и на законност. 

"Като има недостиг на медицински персонал, да не отварят нови Ковид отделения, защото той беше в Инфекциозна болница, а там са му фалшифицирали подписа, че едва ли не той желае да се премести в това отделение. Това е проблемът. В линейката били 5 човека. 5 човека! Отношението лекар-пациент куца", каза още Иван Лалев.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
хана
преди 3 години
Най-малко лекарите са виновни.Няма да е пръв и последен случай.Не може да работят на ръба на силите си,болните да проявяват капризите през нощта,когато те биха искали поне малко да починат и после да искате качествени грижи.Престанете с тези патоси за разстрел и глупости. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Загрижен гражданин
преди 3 години
Разбирам гражданина и гнева му, но ми се струва, че малко, съвсем мъничко е прекалил с исканията си за затвор, карцер и разстрел. Сигнализирай за неуместен коментар