Погребение вместо рожден ден: Да починеш на прага на болницата

Господин Господинов чакал на стълбите, докато кислородът в бутилката свършил

19.11.2020 | 13:56 Редактор: Радостина Димитрова

 

Прокуратурата започва проверка по случая с двамата мъже, починали на стълбите пред Ковид отделението в пловдивската болница "Св. Георги", която е най-голямата в страната. В коментар здравният министър заяви, че здравната система не е реформирана.

Господин Господинов е със 100% инвалидност и бъбречна недостатъчност. Борбата му със здравната ни система продължава 5 дни. И завършва със смърт. След като вдига температура, съпругата му започва да търси медицинска помощ. Чака линейка 2 часа. Тя така и не идва.

Откарва сама мъжа си в Спешното, a оттам с линейка отиват в болницата. Легла обаче няма. Насочват ги към Инфекциозното отделение в Пловдив.

"Ние седяхме около два часа, регистриран е на регистратурата, моят мъж вече нямаше сили", разказа съпругата Мария Господинова. 

Накрая е приет в Токсикологията, оттам е прехвърлен отново.

"Накарали са го да се качва пак пеша догоре. В рамките максимум на час. Той ми се обажда отново и ми казва: "Качиха ме в една линейка, върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях", посочи още Мария.

Последно мъжът е откаран в Ковид отделението в университетската болница ''Св. Георги''. Чака на стълбите отпред с кислородна бутилка, която свършва преди да бъде прегледан.

"Чакахме повече от 48 минути. Търсихме, викахме, няма ли носилки, няма ли носачи, няма ли асансьор, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж, кислородът в бутилката свърши, махнаха маската, докторът взе бутилката, качи се на третия етаж", през обясни жената сълзи .

Малко след това мъжът е прегледан, но издъхва преди да получи диализа. Днес Господин трябваше да навърши 62 години. Но вместо на рожден ден, близките му се събират на погребение.

Заедно с него на стълбите пред болницата без медицински надзор чака още един мъж - Любомир Лалев. Той също умира. А от болницата тепърва ще търсят отговор на въпроса защо в България хора умират като кучета по стълбите.

"В деня на инцидента са приети шестима пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Практически, двамата починали са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило, но по-късно. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика", отбеляза директорът на пловдивската болница д-р Карен Джамбазов.

А освен легла и логистика, не достигат и медици, твърдят от болницата. След разкриване на Ковид отделението 2/3 от служителите в него са напуснали.

Проверка по случая разпореди областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Проверка образува и Окръжната прокуратура в Пловдив по искане на здравния министър.

"Мъжът ми падна на стълбите, повече от половин час никой не идва. Аз го виждам, че умира...", каза още съпругата на Господин.

На мъжа е направен PCR тест, резултатът от който обаче така и не излиза навреме. Очаква се проверките по случая да приключат до 15 дни.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Трябва някой да поеме отговорност за случилото се....кой е лекувашия доктор...защо са били оставени на стълбите...много въпроси има на които са нужни отговори Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да пази Господ....много нелепа смърт. Сигнализирай за неуместен коментар