Няма линейка, няма легло... Липсата на здравна реформа се усеща болезнено от всички

Според д-р Стойчо Кацаров посочи кое обезсмисля тестовете за Ковид-19

18.11.2020 | 21:57 Редактор: Ралица Братанова

Преди лошата система се виждаше предимно от експертите и професионалистите в сферата, сега се усеща болезнено от всички - няма линейка, няма болнично легло, не може да се свържеш със специалист в извънболничната помощ. Това заяви д-р Стойчо Кацаров в ефира на "Денят ON AIR".

"Пропускът да се направи реформа в здравната система се вижда болезнено от всички", категоричен бе той.

Според него една от първите стъпки, които правителството трябва да изпълни, е контактите лица да бъдат предупредени навреме, че са такива, защото в противен случай тестовете се обезсмислят.

"Това спира предаването, а не се прави! Контактните в повечето случаи не знаят, че са били такива или не знаят, че трябва да останат под карантина и продължават да разпространяват инфекцията", настоя той.

По думите му вторият голям проблем е, че не се събира никаква медицинска статистическа информация за заразените с Ковид-19.

"Тези неща са изключително важни от гледна точка на това да анализираш ситуацията, за да вземеш адекватни решения", добави д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че именно заради липсата на анализ мерките срещу пандемията са хаотични и се създава хаос.

"Липсата на реформи, политиките, които се водеха през последните години, практически вързаха ръцете на лечебните заведения и те не могат да отговорят на търсенето на този вид лечебна помощ за лечението на Ковид-19", заяви д-р Кацаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК