Болници само за лечение на Ковид: Решение или нов проблем?

От "Св. София" предложиха цялата сграда за лечение на коронавирус, от МЗ отказаха

18.11.2020 | 19:00 Редактор: Радостина Димитрова

8 месеца след първите случаи на коронавирус у нас и първите планове на правителството за справяне с кризата, болниците са подложени на поредната реорганизация. Причината е последната заповед на здравния министър - във всеки областен град да има здравно заведение само за пациенти с Ковид-19. 

Още в началото на месеца управителят на столичната болница "Св. София" предложи да отдаде цялата сграда за лечение само на пациенти с коронавирус. Тогава от здравното министерство отказаха.

"Има 20 болници с по 20 легла и аз предложих тези 20 болници с по 20 легла да не се товарят с Ковид пациент, да останат свободни от тях, а персоналът, който обгрижва тези пациенти, да се прехвърли да работи тук не под мое ръководство – под ръководството на министъра", обясни управителят на "Св. София" д-р Христо Мазнейков.

През изминалите месеци идеята е реализирана в редица европейски държави. Други, като Англия, построиха чисто нови болници.

"Оборудваха си болници, построиха болница за 4000 човека, както китайците и след като направиха тази болница, преместиха всички пациенти, които имат, в една болницата", добави д-р Мазнейков.

Именно за да се избегне този риск, идеята среща подкрепата и на пациентите. Според тях това би решило отчасти проблема с върнати, непрегледани и нелекувани пациенти.

В някои областни градове обаче преструктурирането се оказва мисия невъзможна. 

"За съжаление сроковете се твърде кратки. Ние до петък трябва да дадем някакви предложения. По най-бързия начин не бих си представил как бихме могли да отделим едната болница", заяви областният управител на Русе Свилен Иванов.

Освен закъсняла, според юристи идеята е и незаконна.

"От медицинска гледна точка идеята е повече от добра. Проблемът е чисто нормативно как ще се случи това. Защото с оглед Закона за лечебните заведения подобна промяна няма как да стане практически бързо. От сутринта ми се обаждат страшно много лекари, които ме питат дали може със заповед на министъра да бъдат командировани от една в друга болница. Дотолкова, доколкото министърът не е пряк техен работодател, подобно нещо е невъзможно", коментира юристът Мария Петрова.

Заповедта на здравния министър обхваща всички области с 600 заразени на 100 хил. население. В София такова здравно заведение все още няма, а капацитетът на повечето обособени отделения отдавна е изчерпан.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК