Предложение: Част от МБАЛ "Св. София" да е само за пациенти с Ковид-19

Единственият проблем е да се намери персонал и специалисти

09.11.2020 | 18:42 Редактор: Ивет Арабова

Част от болница "Света София“ да приема само пациенти с Ковид-19. Това предлага директорът на лечебното заведение. Той е готов да предостави новото крило на многопрофилната болница, единственият проблем е да се осигури достатъчно персонал.  Тази събота се оказва преломен момент за д-р Христо Мазнейков. Десетки линейки с пациенти с Ковид-19 се озовават пред болница "Света София“ в търсене на свободни легла – места обаче няма. 

"Това е едно дъно, което никога повече не искам да се повтори в нашата страна. Ревях от безпомощност, от безсилие, че не можем да помогнем на хората", сподели д-р Мазнейков.

Той е убеден, че държавата има нужда от голяма болница само за Ковид-19. Дори предлага новата сграда на "Света София“ да приема само пациенти с коронавирус. 

"Решихме да предложим, ако все пак държавното ръководство реши, че иска да се възползва от тази възможност. Там може да се сложат и над 600 легла, това е въпрос на избор", обясни д-р Мазнейков.

Единственият проблем е да се намери персонал и специалисти. Няколко часа след предложението си, директорът на многопрофилната болница вече има обратна връзка, както с премиера, така и с министъра на здравеопазването. 

"Обади се министър Ангелов, аз лично разговарях и с г-жа Жени Начева - оттук нататък нещата са във фаза, когато трябва да се организира работата", каза още директорът на МБАЛ "Св. София".

Най-големият проблем в Ковид пандемията е липсата на медицински персонал – смята д-р Мазнейков. За това е убеден, че болница, концентрирана за работа само със заразени с вируса, ще запази и лекарите. 

"Проблемът на нашата система е, че се подцени подготовката и създаването на кадри, това е тежкият проблем", категоричен бе той.

И допълва, че хората не бива да се страхуват от вируса, единственото важно е да се спазват мерките. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Тоя да си завре предложението... болницата е разположена в гъстозаселен квартал, и там всичко ще пламне, прозореца ми е на сантиметри от нея Сигнализирай за неуместен коментар