Ковид зони в ДКЦ-тата, болниците - с 20% легла за заразени

Личните лекари ще изпращат пациентите в специално обособените зони

08.11.2020 | 21:36 Редактор: Георги Камарашев

Прагът от 300 заразени на 100 хиляди души населени вече е преминат, обяви здравният министър. Затова започва реорганизация на системата на болничната и доболничната помощ.

"В лечебните заведения ще увеличим капацитетът от 10% на 20%. За поддържане за готовност за легла за всички лечебни заведения", заяви проф. Костадин Ангелов.

В бившите поликлиники в София и по-големите градове ще бъдат обособени специални Ковид зони. Целта е да се намали натискът към болниците.

"Пациентите могат да получат клиничен преглед от лекар, изследвания, кръвни тествания и при нужда разбира се рентгенова снимка. Така се очаква да се помогне и на спешните медици", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Стана ясно, че по 10 лева на човек, преминал през Ковид зоната, ще получат лекарите.

"Екипът, който ще работи там, ще получава допълнително по 1000 лева на човек и допълнително по 10 лева на човек преминал през тази Ковид зона", уточни проф. Ангелов.

Личните лекари ще изпращат пациентите в специално обособените зони. А до края на годината всички общопрактикуващи лекари да получат допълнително по 1000 лева към основната си заплата. Допълнителните финансови средства трябва да бъдат гласувани на извънредно заседание на Министерския съвет в понеделник.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК