Проф. Ангелов: 80 млн. лв. до края на годината за Ковид реорганизацията

Това обяви здравният министър на извънреден брифинг

08.11.2020 | 18:23 Редактор: Георги Камарашев
Проф. Ангелов: 80 млн. лв. до края на годината за Ковид реорганизацията

Въвежда се реорганизация при медицинската помощ в страната, обяви на брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

По думите му обезпечаването на новите мерки, които ще бъдат приложени до края на годината, е в размер на 80 млн. лева.

"Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията с Ковид-19. От 2 седмици числата са такива, че двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души. Съгласно нашият план, който следваме, при такава заболяемост, правим следната реорганизация в медицинската помощ в страната. Новите мерки, които ще приложим до края на годината, за да обезпечим тази реорганизация, са в в размер на 80 млн. лв. Те ще бъдат насочени в следните направления:

- За укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари - 5 млн. на месец ще бъдат отпуснати допълнително на всички лекари в България и на всеки общопрактикуващ лекар по 1000 лв. Ние разбираме, че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава. По последни данни всеки 3-и от българските граждани е с положителен тест.

- По отношение на поликлиниките - в някои от тях в София и в по-големите градове в страната, където натискът е по-голям - ще бъдат разкрити допълнителни Ковид зони. В тези зони ще работят лекар, сестра, лаборант. В тях ще се извършват прегледи, тестове, лабораторни изследвания, образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който ще работи там, ще получава допълнително по 1000 на човек и допълнително по 10 лв. на преминал пациент през тази Ковид зона. 

- В лечебните заведения - ще увеличим капацитета от 10% на 20% за поддържане на готовност за легла. Всички области на страната вече попадат в т.нар. "червена зона". В тези лечебни заведения, които определим със заповед и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата си, ще отпуснем допълнителни 50 млн. лв, които ще бъдат за укрепване капацитета на тези структури с оглед поддържане на готовност за лечение на пациенти с Ковид-19", заяви проф. Ангелов.

Стана ясно също така, че ще бъдат отпуснати допълнителни 15 млн. лева за закупуване на антиген тестове за пациенти. 

Здравният министър изтъкна, че има готовност на извънредно заседание на Министерския съвет, което ще се проведе утре. Той изрази надежда мерките да бъдат приети, за да се започне работа по тях. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Тестовете трябва да са безплатни за всички Сигнализирай за неуместен коментар