Глътка въздух: Онлайн прегледи и проверка на свободни болнични легла

Платформи помагат на пациенти и лекари в сложната обстановка

07.11.2020 | 19:12 Редактор: Тодор Петров

Виртуално лечение и проверка на свободните легла в болниците. Онлайн платформа подпомага пациентите и дава глътка въздух на медиците в натоварената здравна система. 

Една от тях е създадена от 27-годишен мъж и показва колко са свободните болнични легла в Бургас и къде са те. Целта на приложението е да се избегне хаосът както за героите в бяло, така и за хора, при които времето е от животоспасяващо значение. 

"Тази платформа ще избегне линейките да обикалят от болница в болница да търси свободни ковид легла. Тя може още на път за болницата да разбере дали там има свободни легла и ако няма, може сама да се пренасочи в друга болница", обяснява програмистът Пламен Жеков.

Достъп до системата имат само болниците и медиците от Спешна помощ. Има администратор, който създава акаунтите на болниците, разпраща ги към болниците и те си актуализират информацията.

Освен за намирането на легла, с помощта на технологиите, по идея на друг млад екип, е създадена и виртуална болница. В нея можем да получим онлайн консултация от медицинско лице както за лечение на коронавирус, така и на други заболявания. 

В платформата участват над 1000 лекари с над 30 специалности от България и от света. Дори и при най-малката капка съмнение, че конкретният случай не може да бъде адресиран онлайн и това не е подходящ подход, пациентът бива уведомен, че трябва преглед на живо.

Платформата работи още от 2018 година. С пандемията от коронавирус обаче посещенията и консултации на пациенти в нея са нараснали десетократно.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и Стилияна Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК