Каролев: Бюджет 2021 е фокусиран върху държавния сектор

Според икономиста МВР трябва да се съгласи на намаляване на служителите

17.11.2020 | 21:45 Редактор: Ивет Арабова

Депутатите приеха на първо четене бюджетите на НЗОК, на ДОО и на държавата. Ще стигнат ли предвидените разходи в Бюджет 2021?

"Постната пица всяка година е все по-голяма. Тази година ще има сериозен спад на БВП, догодина се предвижда сериозно увеличение на бюджета - близо 52,5 млрд. лева ще бъде държавният бюджет. 42% от всичко, което е създадено в икономиката, ще бъде през данъчната система, извадено от джобовете на данъкоплатците", каза икономистът Владимир Каролев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му МВР трябва да се съгласи да се направи реформа с намаляване на служителите и тези, които останат, да получат много по-високи заплати.

"В БДЖ почти никаква реформа не се прави. Продължават да пътуват влакове с повече кондуктори, отколкото пътници. Единственото "вадене на релси" се случи само по времето, когато Николай Василев беше министър на транспорта. Който вдига шум, той до голяма степен е получил каквото иска. Бюджет 2021 е тотално фокусиран върху държавния сектор", отбеляза Каролев.

Според него намаляването на ДДС на ресторантьорите на 9% е позволило много ресторанти да оцелеят. Той смята, че правилно като временна мярка се предлага доставката на храни вкъщи да бъде с 9%.

"Борба срещу Ковид-19 с държавния сектор" - така икономистът определи плана за бюджета за догодина. 

"Не разбирам защо фокусът в Бюджет 2021 е само публичният сектор. В държавния сектор няма съкращения, няма намаления на заплати. Единственото заслужено увеличение на заплати догодина е на учителите. Напоследък учителската професия започва да става интересна и привлекателна", коментира финансовият експерт в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той добави, че строителният сектор е важен за България, но неговата роля намалява, а и той няма и висока добавена стойност.

"Това не е достатъчно, трябва да се помисли за по-иновативни сектори. Апелирам към Министерството на икономиката да ускорят имплементацията на мерките. Много бяха засегнати всякакви услуги. Не съм привърженик да правим субсидии от данъкоплатците за Ковид-19 до края на 2023 г. Друго негативно нещо в бюджета е, че тотално се неглижира важността на личните спестявания, а се говори за частни пенсионни фондове", изтъкна Владимир Каролев.

Той призова да се научим за живеем с Ковид-19, да се пазим и да се наблюдаваме, ако се заразим. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК