Предложение: Мярката 60/40 да работи и догодина

"Трябва да намерим верния баланс", каза министър Сачева

23.10.2020 | 19:50 Редактор: Ивет Арабова

Предвижда се мярката 60/40 да работи и догодина. От Конфедерация на работодателите и индустриалците в България предлагат тя да работи до 30 юни догодина.

"Виждате, че по тази мярка бяха разходвани сериозни средства, значи, че тя работи, тези средства бяха усвоени от множество фирми, голяма част от тях - наши членове", каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Мярката вече бе удължена до края на тази година, а днес социалният министър Деница Сачева заяви, че предстои разговор със социалните партньори за начина, по който ще се действа след 1 януари догодина. 

"Трябва да намерим много верния баланс от това да помагаме на бизнеса и действително да запазваме заетостта, но също така не би трябвало да правим бизнеса прекалено зависим от държавни помощи", посочи министър Сачева.

В бюджета за държавно обществено осигуряване за следващата година са предвидени 300 млн.лв. Според Сачева, ако се приеме по-фокусиран вариант на мярката, средствата ще стигнат до юни следващата година, а ако се запази в този си вид - до април.  Според КТ "Подкрепа" обаче в момента няма заложени средства за догодина, с които ще се подпомагат заетостта и работниците. От синдикалната организация допълват още, че мярката 60 на 40 има редица дефицити и е ефективна, но за едрия бизнес. Те посочват, че се дават средства дори и за фирми, които нямат проблем да плащат на работниците си.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК