Тристранката реши: Удължават мярката 60/40 до края на годината

Очаква се с приетите промени да се запазят около 200 000 работни места

05.10.2020 | 17:41 Редактор: Ивет Арабова

На извънредно онлайн заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество реши антикризисната мярка 60/40 да бъде удължена до края на тази година. Облекчените условия за секторите "Хотелиерство" и "Транспорт" също ще бъдат удължени. 

Финансовите средства в размер на около 750 млн. лв. ще бъдат осигурени от фонд "Безработица“ на държавното обществено осигуряване. Очаква се с приетите промени да се запазят около 200 000 работни места.

"На тази мярка е прекалено голям обхват, финансират се 60% от общите възнаграждения, а не само възнагражденията, които те не са изработили", поясни изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Според синдикатите обаче остава въпросът какво ще се направи за хората, загубили работата си. "Ние трябва да помислим за хората, които ще останат без работа след летния сезон. Това ще бъде най-голямото предизвикателство", смята икономистът и представител на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Очакванията на бизнеса за промяна на доплащането не са оправдани. "Tази мярка не се използва масово от бизнеса, защото има още доплащане. Ние очаквахме промяна и да бъде изключено доплащането. По този начин ще бъдат подкрепени работниците и ще има фокус на подпомагането. Това би ограничило безработицата и повече работодатели биха се включили", oтбеляза Добрин Иванов.

По думите на Ваня Григорова в коронакризата сериозно пострадал е здравният сектор. На този фон, от Националния статистически институт разпространиха данни, според които 192 хиляди души са без работа към края на юни. В сравнение с второто тримесечие на миналата година броят им намалява с 5.6%. 52 на сто от населението в България са работещи хора, коефициентът на безработица е 5.9, или с с 1.7 процента повече в сравнение с миналата година. 

Растат и разходите на бизнеса за работни заплати - средно с около 9.9 на сто. През юни средната работна заплата е 1 355 лв. и нараства с 1.7% в сравнение с предходния месец и с 8% спрямо юни 2019 година.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК