България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сработи ли напълно 60/40 и какво е бъдещето на мярката?

Коментар на Добрин Иванов и Ваня Григорова

05.10.2020 | 09:25 Редактор: Искра Ангелова

Тристранният съвет обсъжда продължение на мярката 60/4 на извънредно онлайн заседание.

"Над 330 млн. лв. по мярката на 60/40 са изплатени, като 185 млн. лв. са по постановление 55, което действаше до края на юни, а около 151 млн. по новото постановление - 151. Днес ще се гласува изменение на постановление 151, с което се удължава мярката 60/40. Като единствените изменения са, че "май" се заменя с "август" и периодът юли-септември се заменя с октомври-декември. Иначе цялата мярка си остава същата", каза изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в "България сутрин".

Той припомни, че мярката беше коригирана и заради това беше издадено ново постановление.

"Втората мярка е съвсем нова и е по-добра от първата, която беше доста критикувана. При втората беше разширен обхватът на потенциалните кандидати, като беше включен един сектор без никакви доказателства за спад на продажбите - хотелиерство и ресторантьорство. В новата мярка са добавени сектор "Автобусен транспорт", който също ще участва на общо основание", допълни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че при тази мярка обхватът е твърде голям, тъй като се финансират 60% от общите възнаграждения на работниците, а не само възнагражденията, които те не са изработили.

"Двете мерки са съвсем различни. Първото постановление се даваше на хора, които не работят, не допринасят за развитието на фирмата и на БВП. Там отидоха 185 млн. и се твърди, че са спасени 172 000 места. Втората мярка е за хора, които работят. Това е директна подкрепа за бизнеса и заради това няма как да не е ефективна. Тези фирми, които получават тази подкрепа, могат само да благодарят", допълни икономистът и представител на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Тя посочи, че мярката трябва да се продължи, но трябва да се помислим и за хората, които остават без работа след летния сезон.

"Това ще бъде най-голямото предизвикателство, като знаем, че туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са едни от най-силните сектори. Тези хора, които са останали без работа, няма да имат право дори на обезщетение за безработица", категорична е Григорова.

Според Евростат България е в топ 3 на държавите от Източна Европа с най-висок ръст на безработица трети пореден месец.

"Това, което се направи е, че се увеличи минималното обезщетение на безработица. И 60/40 е мярка в подкрепа на заетостта. Но тази мярка не се използва масово от бизнеса, тъй като има доплащане. Ние очаквахме новият дизайн да бъде променен и да бъде изключено доплащането. Смятаме, че този вариант би ограничил безработицата", каза още Добрин Иванов.

Ваня Григорова допълни, че е имало фирми, които не са имали нужда от подкрепа, но са получили такава. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК