Председателят на АИКБ: Имаме ръст на безработицата със 100 000 души

Според Васил Велев популизмът трябва да бъде разкриван на хората

28.09.2020 | 21:30 Редактор: Георги Камарашев

За 2020 г. имаме -7% спад на БВП. Ние ще се върнем в 2017 г. като БВП. 2017 г. минималната ни заплата беше 460 лв., 2018 г. - 510 лв. В най-добрия случай ще се върнем в 2018 г.

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев във връзка със замразяването на минималната работна заплата.

"Този популизъм трябва да бъде разкриван на хората. Ние имаме ръст на безработицата с 100 хил. души. Всяка седмица Националната статистика публикува освободените и назначените на работа. Разликата е 100 хил. души. Това са хора с основно по-ниска квалификация. За тях ситуацията не е добра. Не е добра картината и за хората със средна квалификация. Този популизъм е в полза за малко хора. За повечето реално е във вреда. Ние не очакваме да надделее икономическата логика по време на избори", коментира Велев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му към момента сме свидетели на две тенденции - възстановяване на индустрията и криза в туризма.

"Макар и бавно, индустрията се възстановява. Това ще отнеме много време, няма да стане за месец-два. 2022 г. ще се върнем където бяхме в 2019 г. Макар и бавно, колегите започват да се оглеждат за назначаване на персонал. В туризма и земеделското стопанство се освобождават хора. От 1 октомври имаме уверение на министъра на труда, че схемите 60/40 ще продължат във вида, в който са в момента до края на годината. Всичко това задържа увеличаването на безработицата. Не сме достигнали момента, в който ще спада абсолютният размер на безработицата", обясни още експертът.

Той изтъкна, че производителността на труда намалява с 5,6 на сто. 

Велев отбеляза, че Националният съвет на АИКБ е провел среща с Министерството на икономиката, по време на която е станало ясно, че се ускоряват две нови мерки по 78 млн. лв. в подкрепа на бизнеса. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК