Над 230 хил. българи са били безработни в края на август

Безработицата е скочила с 2,2 пункта за 12 месеца

15.09.2020 | 19:06 Редактор: Ралица Братанова

Малко под четвърт милион са безработните българи през август. Това става ясно от данните на Агенцията по заетостта. 

232 975 са сънародниците ни, които не са имали работа през август. Въпреки това според статистиката хората без трудова заетост са намалели с близо 13 000 спрямо миналия месец- юли, когато са били 245 774. 

Въпреки че данните са по-добри отколкото тези за юли, числата показват, че в сравнение с миналата година по същото време безработните са били с 42% по- малко. Това означава, че от миналия август досега, повече от 73 хил. души са загубили работа си. 

А равнището на безработицата е скочило с 2,2 пункта за 12 месеца. 

Само за месец в бюрата по труда са се записали 24 063 души, като повече от 23 500 намират работа. 76% от тях в реалната икономика. 

А най- големите работодатели по време на кризата са фирмите в преработващата промишленост, в туризма, търговията и ремонта на автомобили и държавните ведомства. 

Светлана Спасова е собственик на 4 ресторанта в Бургас. Преди пандемията да затвори местата за хранене е имала близо 150 души персонал. След карантината е намалила екипа си почти наполовина.

Вече е успяла да върне на работа част от освободените служители. Сезонът изненадал собствениците на ресторанти и хотели.

Приливът на български туристи наложило търсенето на работна ръка по морето. Въпреки голямата безработица търсенето на нови хора не се оказало лесно за работодателите. 

Освен в туризма, глад за хора има и в преработвателната промишленост. Именно там работа през последния месец са намерили най- много. На 150 км от ресторанта на Светлана е шивашката фирма на Деница Панайотова в Шумен.

В началото на пандемията, за да може да запази персонала си, адаптира производството и започва да шие предпазни маски. 

Въпреки че сериозни съкращения на държавните служители по време на пандемията нямаше, над 2800 са наети от държавата само през август.

Вижте още в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК