Полицаите с палатков лагер пред НС, искат 30% по-високи заплати

Министър Ананиев заяви, че ще има увеличение с 15%, но не от детските надбавки

17.11.2020 | 14:11 Редактор: Радостина Димитрова

Полицаите с нова форма на протест. С палатков лагер и фотоизложба органите на реда се противопоставиха на отказа на властта да повиши заплатите им с 30% като всички служители "на първа линия".

Албена е криминалист в МВР. Казва, че средната заплата в сектора е под тази за страната, а работата на полицаите през изминалите месеци е да бъдат "на първа линия" в помощ за борба с пандемията.

"Като започнем от КПП-тата, където те бяха първите хора, които обслужваха гражданите, продължим с много колеги, които подпомагат РЗИ, връчват постановленията на карантинираните и болните, колеги от Гражданска защита, които обезпаразитяват и дезинфекцират сгради", сподели тя.

Преговорите за увеличение на заплатите между служителите и държавата обаче завършиха с успех наполовина или ръст с 15 вместо 30%, който обаче ще бъде за сметка на детските надбавки, предвидени за следващата година. Така промяната в управленските решения доведе и до промяна на протеста на полицаите.

"Ултиматумът ни, нашият на Синдикалната федерация, е извинение, напускане и продължаване на преговорния процес по основните заплати на служителите в МВР без затова да се полазват средства за детски надбавки", категоричен бе Илия Кузманов от СФСМВР.

"Никой досега не си е позволявал такова нещо. Как може? С едно извинение няма да се мине. Ние сме бесни и държим тези хора да напуснат Народното събрание", каза Тони Райчев от СФСМВР.

Вместо оставки полицаите получиха уверение.

От сектора са категорични, че няма да отстъпят от исканията си за двойно на заложеното увеличение и изчисляват, че със сегашните параметри догодина те ще получават средно около 1100 лв. месечно възнаграждение.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК