Електронна система показва свободните легла в Русенско

IT специалистът Владислав Симчев е готов да я предостави за ползване напълно безплатно

23.11.2020 | 14:01 Редактор: Георги Камарашев

Електронна система, разработена от русенец, вече свързва болниците и Спешната помощ в областта. IT специалистът е готов да я предостави за ползване напълно безплатно.

Разработената от Владислав Симчев система предава информация за свободни легла за пациенти с коронавирус, за да се избегне лутане между болничните заведения и чакане за прием.

"Трябваше да направим уеб приложение, което в никакъв случай не е разработено за 1 ден. Това е софтуер, който ние разработваме от 15 години и го ползваме за основа. Всички болници имат по 2-3 акаунта за достъп и си въвеждат актуалната информация за новопостъпили, изписани пациенти и, не дай Боже, починали", разказа Симчев.

От IT компанията уверяват, че приложението отговаря на най-високите критерии за информационна сигурност. 

"Ежедневно го правим, решаваме задачи за частния сектор. Да говорим за такъв софтуер, като иновация в 2020 година, е несериозно", подчерта Симчев.

Всеки ден в русенската Спешна помощ постъпват между 40 и 46 сигнала, свързани с коронавирус. 

"Ползваме я ние самите, които работим в Спешно отделение. Често от съседни области пристигат пациенти с частни автомобили. Ние сме хората, които ги информираме дали имаме свободни легла или нямаме такива", заяви д-р Красимир Гайтанджиев от Спешния медицински център УМБАЛ "Медика".

Към момента системата се използва от 6 болници от областта и Центъра за спешна помощ.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК