Обучават джипита в Русенско, ще се включат по-активно в борбата с Ковид-19

В лечебните заведения в града има недостиг на легла и персонал

09.11.2020 | 18:59 Редактор: Ивет Арабова

Задълбочава се кризата в Русенско. В лечебните заведения има недостиг на легла и персонал. Като мярка от Областния кризисен щаб ще организират обучение на джипитата, които ще се включат по-активно в борбата с вируса.

Пунктът за насочване на ковид болни пред болница "Канев“ в Русе не работи – поради липса на персонал. Към момента разкритите легла за пациенти с коронавирус в област Русе са 231, а лекуваните са 301. Заради претоварването от Областния кризисен щаб затягат контрола. 

Екипите на Спешна помощ в Русе все по-трудно намират свободни места за ковид болните. От петък те работят с уеб система, която им позволява в реално време да видят, къде могат да откарат пациентите. 

"Въпреки че данните показват, че няма налични свободни легла, ние ги транспортираме до болниците и на място се преценява дали трябва да бъде хоспитализиран, или да е да на домашно лечение", обясни директорът на ЦСМП-Русе д-р Иванка Маринова.

Заради тази практика директорите на лечебни заведения искат допълнително обучение за личните лекари, за да могат по-добре да преценяват кои случаи са за хоспитализация. Проблемът с недостига на медици се усложнява допълнително заради многото заразени сред болничния персонал. 

Само в лечебното заведение "Медика” към днешна дата има заразени 100 души от персонала.  До утре се очаква да бъдат открити още 37 легла за неинтензивно лечение, като 22 от тях ще бъдат в Комплексния онкологичен център, а останалите 15 в Университетска болница "Медика”.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК