Лекар: Обидно е хората да плащат за тест, в Европа държавите ги поемат

Този вирус ще ни зарази на 80-85%, смята д-р Валентин Янев

16.11.2020 | 21:51 Редактор: Радостина Димитрова

Електронните направления са голям проблем - и досега нямаме право да издаваме такива. Това е обидно и грозно спрямо хората, когато гледаме в Европа как всичко се поема от държавите. Това заяви в "Денят ON AIR" личният лекар д-р Валентин Янев.

"Не знам дали не става въпрос за икономически интереси кой тест да е платен и кой - безплатен", коментира д-р Янев. 

По думите му в момента коронавирусът внася припряност в работата на лекарите, която е осезаема.

"Чувства се недостигът на време, сега всичко се решава в крачка. Трудно е да се каже как да овладеем кризата. Ситуацията има обективен и субективен момент - обективният е, че има рязък скок на заболеваемостта във всички страни в Европа, а субективният - не го очаквахме и имаме големи проблеми в доболничната помощ", обясни лекарят и добави, че не е дошъл да плаши зрителите, но се наблюдава огромна заразяемост. 

"Почти всеки контактен се оказва с Ковид, почти всеки, който прекрачи прага на кабинета с температура, е с Ковид. Същото е и с обажданията по телефона - накрая се оказват положителни", разказа д-р Янев.

"Действията ни трябва да са извънредни, пациентите могат да ни звънят по всяко време, някои и аз търся активно. Така успяваме да обхванем много пациенти и да се ориентираме за състоянието им - бързината на лечението също има значение", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Относно назначаването на лечение без посещение в кабинета, лекарят сподели, че изпраща рецепти през различни мобилни приложения, които хората после показват на фармацевта. 

"Ние изписваме антибиотик, но когато това е необходимо. Самоволното взимане на антибиотик е абсолютна грешка", категоричен беше той. 

По думите му това е сложен вирус, при който пневмонията може да бъде както опашка, така и начало на заболяването. 

"Когато виждам, че човекът се влошава, осъществяваме контакт и правим рентгенова снимка", посочи д-р Валентин Янев и добави, че инфекцията протича по различен начин при хората, но те трябва да са наясно, че това е сериозно заболяване и е лечимо, когато лекар и пациент действат заедно.

"Последствия могат да останат с месеци, някои от хората ще спадат към групата на хронично болните", подчерта той.

Попитан дали трябва да се въведат по строги мерки, д-р Янев заяви, че ако хората не разберат, че трябва да се спазват, тогава си заслужава локдаун.

"Ако ги спазват, тогава всички ще си помогнем и ще забавим този процес и по-качествено ще обслужваме болните. Защото този вирус ще ни зарази на 80-85%, но когато стане плавно, здравната система ще посрещне удара и ще покаже адекватно лечение", отбеляза лекарят. 

На финала той заяви, че би трябвало личните лекари да имат пряка възможност да настаняват хората за лечение на Ковид-19, когато това е необходимо.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК