Личните лекари настояват за по-малко критерии за направления за PCR тест

Предложението на Здравната каса е това да става при наличието на поне пет симптома

05.11.2020 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Да бъдат намалени критериите, при които да се издават направления за PCR тестове, настояват личните лекари. Предложението на Здравната каса е това да става при наличието на поне пет симптома. Според общопрактикуващите лекари обаче, изискванията в този им вид са неизпълними.

Температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане, кислородно насищане по-малко от 92%. При тези 5 симптома личният лекар ще може да издава направление за PCR тест. 

Здравният министър обяви, че предложението на Здравната каса е било съобразено с исканията на общопрактикуващите лекари. И цитира входирано от тях писмо на 15 октомври. 

"Първоначален тест се провежда на пациент с поне 4 от изброените критерии. Подлежи на обсъждане. Казах по начина, който е даден от тях, да се направи копи-пейст и да се заложи в проекта на националния рамков договор", заяви проф. Костадин Ангелов. 

Личните лекари обаче казват, че са имали друга идея - симптомите да са четири, като се вземе предвид епидемичната обстановка.

"За да предложим това, бяхме в друга ситуация. Каква – много по-малко заразени", коментира д-р Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според специалистите в повечето случаи коронавирусната инфекция протича с по-малко от пет симптома. 

"Може да не са всичките. Не е нужно да се фиксират така 5 симптома. Може да бъде леко, по-стеснено и да бъде по презумпция на GP-то. Заболяването, освен безсимптомно, може да протече и с малко симптоми", каза д-р Христо Метев, специалист по белодробни болести.

Затова предлагат промяна на критериите – направлението да важи за антигенен тест и да се издава при наличие на по-малко от 5 симптома. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК