Болниците нямат право да отказват помощ на спешни пациенти

Министър Ангелов: Само разумът ще ни спаси, трябва да победим заедно

05.11.2020 | 11:06 Редактор: Тодор Петров
Болниците нямат право да отказват помощ на спешни пациенти

Какво да правят хората, които чакат пред болниците и обикалят? Категоричен отговор на този въпрос даде здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Всеки пациент, който счете себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко спешно отделение в страната. Нито едно лечебно заведение няма право да откаже помощ на пациент, който се самоопределя като спешен", увери той. 

И добави, че се налага някои от пациентите, които могат да изчакат, да останат в линейката. 

"Лечебните заведенията, в които може да се отворят допълнителни портали за спешна медицинска помощ - всеки, който търси възможност да стигне до лекар, да има такава", посочи проф Ангелов.

"Мерките не могат да спрат разпространението на вируса, той се разпространява дифузно в страната. Не можем да го спрем, но можем с адекватни мерки да го контролираме. Обмисляме въвеждането на "зелени коридори" за уязвимите групи. Но ако хората не вярват в заповедите и думите на лекарите, няма как тези неща да се спазват и да постигнем медицинския резултат, който целим", подчерта той.

По думите му голяма част от лекарите и медицинските сестри не са излизали от болниците от март месец. Проф. Ангелов призна за случаи на забавяне на линейки и подчерта, че най-големият натиск е в София. Леглата са факт, но като отиде линейката, вече леглата са заети, отбеляза здравният министър.

"Само разумът ще ни спаси, нищо друго. За 6 месеца напред България е готова с лични предпазни средства. Но ако натискът продължава да се увеличава, тези месеци ще намалеят. Ако разумът надделее, ще победим заедно. Спасението поединично вече не е решение за никого", каза още проф. Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години