Проф. Балтов: Натискът върху болниците в София е изключително висок

"При симптоми на неразположение си останете вкъщи", посъветва директорът на "Пирогов"

05.11.2020 | 10:54 Редактор: Ралица Братанова
Проф. Балтов: Натискът върху болниците в София е изключително висок

21 533 са засегнатите от коронавирус в столицата, 15 980 от тях са на домашно лечение. Излекувани са 4809. Това обяви изпълнителният директор на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Броят на разкритите легла в София след заповедта на министъра е 3000, от които 250 са за интензивно лечение, тоест за хора в крайно тежко състояние. 713 души, а 107 са в интензивните отделения.

"Натискът върху болниците в София е изключително висок. Искам да благодаря на всички граждани, които спазват мерките и ни помагат по този начин", коментира проф. Балтов.

Той обясни, че получава десетки обаждания от хора, които се чудят как да процедират при симптоми.

"При първите симптоми на неразположение си останете вкъщи, не ходете на работа. Ако проблемите се засилват, потърсете помощ от личния лекар, нека той знае какво е вашето състояние. Трябва да има диференциране на лечението на тези пациенти", категоричен бе шефът на "Пирогов".

Проф. Балтов коментира, че в момента натискът върху болниците е сериозен, защото извършват триаж, който може да бъде направен от личните лекари.

"Ако личният лекар поеме отговорността за леките пациенти, то когато те имат нужда от лечение в болницата, нас много ще ни облекчи", допълни той.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че при по-сериозен ръст на заболеваемостта се предвижда цели болници да бъдат отделени за лечение на пациенти с коронавирус. 

По думите му има готовност за мярката и тя ще бъде приложена в момента, в който 50% от леглата на територията на цялата област бъдат запълнени с пациенти с Ковид-19.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Много зависи от отношението на работодателя Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Кажи какво да приемаме, какви лекарства? Сигнализирай за неуместен коментар