Мъж с Ковид-19 почина, след като 3 болници в София отказали да го приемат

Мария Тенева търси легло за баща си в продължение на дни, накрая стигат до Своге, където той губи живота си

04.11.2020 | 19:15 Редактор: Ралица Братанова

Срещата с Ковид-19 за Мария започва преди около седмица, когато разбира, че 72-годишният ѝ баща е с положителен PCR тест.

След разговор по телефона Мария усеща, че състоянието на баща ѝ се влошава и решава да вземе ситуацията в свои ръце. Възрастният мъж започва да говори трудно и не му достига въздух. 

В линейката не могат да му окажат помощ, защото няма оборудване. Въпреки това жената не се примирява и решава да търси помощ, возейки болния си баща с личния си автомобил.

"Отидох първо в "Пирогов", естествено и там отказаха да го вземат. Аз направих грешка може би, че казах, че е с Ковид. След това отидох в "Токуда", там също ми отказаха", разказва Мария.

След неуспешният опит да намери лелго за баща си Мария го прибира вкъщи, но състоянието му продължава да се влошава. На следващата сутрин тя отново вика линейка. Този път тя идва след три часа и отново се озовават пред координационния център. 

След три часа чакане пред болница "Св. Анна" Мария успява да разбере, че има места в болницата в Своге. След куп телефонни разговори те склоняват да приемат 72-годишния мъж, въпреки че нямат реанимация.

Бащата на Мария обаче не успява да дочака място в реанимацията и губи битката с коронавируса.

По случая е започнала проверка, а здравният министър увери, че ще има санкции за виновните. А Мария признава, че не търси вина нито в лекарите, нито в болниците, а в системата. 

И с мъка разказва, че съжалява, че не е могла да изпрати баща си достойно. 

От "Пирогов" отговориха, че нямат места, тъй като пациентите с Ковид-19 в болницата са 120, като 12 от тях са в реанимация. От "Токуда" обясниха, че когато е отказана хоспитализация не е имало нито физическа, нито практическа възможност за такава. А от болница "Св. Анна" обясниха, че нямат данни такъв пациент да е бил докарван при тях.

Вижте още в репортаж на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК