Екшън план: Разкриват по 200 ковид легла в големите болници

Спешна помощ в София има нужда от 34-ма парамедици за новите линейки

04.11.2020 | 14:00 Редактор: Радостина Димитрова

В големите лечебни заведения в областните градове ще бъдат разкрити по 200 легла за пациенти с коронавирус.

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на онлайн правителственото заседание. Решението е било взето след среща с директорите на общински болници.

"На територията на София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен ще бъдат създадени структури с 200 легла в тях за ковид болни. В София такива легла ще има в Окръжната болница, в "Софиямед", в "Пирогов", в "Александровска" и във ВМА", каза здравният министър.

От думите му стана ясно, че  всички центрове за спешна помощ ще подават информация към РЗИ за отказани спешни случаи.

Днес бяха разпределени и новите 20 линейки. 17 от тях ще бъдат за Спешната помощ в София, две за Пловдив и една за Варна, като те ще бъдат използвани само за ковид пациенти. Спешната помощ в столицата се нуждае от 34-ма парамедици за новите линейки, като до момента са назначени 15, а утре - останалите.

От днес три етажа в Терапевтичния корпус на университетската болница в Бургас се преоборудват в ковид отделения. Входът е отделен.

Тук ще бъдат открити 50 допълнителни легла. Заедно с местата в инфекциозното отделение , леглата за пациенти с коронавирус там стават 110. В същото време пред триажния център струпването на хора и линейки продължава. 

А премиерът отново заяви – държавата няма да се затваря.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте още в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
План все ще измислят, ама то най-добре да не се стига до крайности. Гледайте да се опазите здрави! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
"Справедливо" са разпредели ли линейките! Хахаха от 20 линейки 17 за голямото село 2 за Пловдив и 1 за Варна.... В началото като отваря статията си мислех, че са по 20 за всеки от трите града, а то кво се оказа. Затова ще седиме вечно на опашката на Европа заради идиотичния руски манталитет, че всичко се върти около Москва и София Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години
1 година дремаха бате ...сега кво стана . *** простият народ ! Сигнализирай за неуместен коментар