България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Срещу Ковид-19: Над 100 структури притежават частни линейки

"Съвсем естествено е да расте броят на смъртните случаи", посочи доц. Спас Спасков

04.11.2020 | 08:04 Редактор: Тодор Петров

Спешна помощ изнемогва заради Ковид-19, а Министерството на здравеопазването включи и частни линейки в системата на неотложна помощ.

"Има над 100 частни структури, които притежават линейки. Съвсем спокойно могат да се включат, те вече работят в тази насока. Това е страхотно подпомагане на държавната машина. Здравеопазването в България е микс от държавно и частно, който може добре да се справя със системните проблеми", заяви бившият директор на ''Пирогов'' доц. Спас Спасков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че голяма част от частните линейки отговарят на условията -  добре оборудвани са с апаратура и има медицинско лице в тях. По думите му не може да се говори за съществена разлика в оборудване и персонал, когато ги сравняваме с държавните линейки.

"Твърде често структурите, които работят по този начин, обявяват, че вършат не спешна дейност, а домашни посещения. Трябва да се даде малко по-широко място на тези структури да извършват и спешна помощ. Ограничението идва от това, че дейността не може да се регламентира като спешна. Вече има такива структури, които работят в условията на Ковид-19 и изпълняват такъв тип поръчки", обясни доц. Спасков в "България сутрин".

Според него средствата за държавната спешна помощ са недостатъчни и това е довело до дефицит в броя на персонала. Имало достатъчно оборудване и линейки, но проблемът бил да качим повече медици в тях.

"Спешната помощ е изключително съблазнителна за младите лекари. Със супер радост биха работили такава дейност. Не може да се говори за ниско качество на медицинското обслужване, ако влязат да работят млади лекари там. Те биха искали по-добро заплащане и възможност за допълнителна квалификация - след време да може да работят и като болнични лекари", каза още доц. Спасков.

Бившият шеф на "Пирогов" изтъкна, че е важно да има добра координация между Бърза помощ и болниците, както и между самите болници, за да се оказва по-добра медицинска услуга. Той е на мнение, че координацията трябва да бъде много по-добра и този проблем може да се реши нормативно.

Доц. Спасков посочи, че хората са започнали да възприемат мерките като полезни и да ги изпълняват. А голяма част от тези с малка симптоматика веднага отивали да си направят изследвания и по тази причина е скочил броят на заразените у нас.

"Имаме разширяване на болестта. Съвсем естествено е бройката на пациентите в реанимация и смъртните случаи да се увеличават. В момента Министерството на здравеопазването подхожда изключително активно към проблемите. Ежедневно се правят корекции на заповеди и се вкарват нови идеи в процеса. Дейността е оптимална", категоричен бе той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК