Как да издирят контактните? При 10-15% от пациентите липсва телефонен номер

Министър Ангелов: РЗИ издава предписание за карантина от датата на контакта

05.11.2020 | 11:18 Редактор: Ивет Арабова
Как да издирят контактните? При 10-15% от пациентите липсва телефонен номер

"РЗИ издава предписанието си за карантина от датата на контакта. Грешки стават, но те са единични - има забавяне на качване на данни в Информационната система. Лабораториите работят на предела си, разкриваме нови. Навсякъде умората е голяма, правим проверки навсякъде", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира и темата за контактните лица на заразени с коронавирус.

"На 1 600 положителни се издирват около 500-600 контактни лица. Немалък процент - до 10-15% - от данните на лабораториите липсва телефонен номер на пациент. Опитваме се да ги търсим по други начини - чрез полиция, това затруднява много нещата. Немалка част от хората имат вписан постоянен адрес по лична карта, който не е настоящият. Когато давате данни, трябва да е ясно, че давате данни къде ще бъдете в момента под карантина", отбеляза главният държавен здравен инспектор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Ами като позволявате да се записва кой където иска с постоянен адрес - ето! В нормална държава, когато живееш постоянно някъде, веднага те търсят, намират и карат да се регистрираш на този адрес, а не в бащината си къща, на другия край на страната! Сигнализирай за неуместен коментар