Защо се бавят електронните направления за PCR тестове?

Председателят на "Информационно обслужване" Михаил Константинов уверява, че технически проблеми с нея няма

12.11.2020 | 19:20 Редактор: Георги Камарашев

Защо се бави системата с електронните направления за PCR тестове? Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че системата ще заработи до края на първата седмица на ноември, но тя още не е факт.

Председателят на "Информационно обслужване" Михаил Константинов уверява, че технически проблеми с електронната система няма и е въпрос на дни да заработи. 

"Тя е готова, но чака още 6 номенклатури, които трябва да ни бъдат предоставени от Министерството на здравеопазването, за да бъдат включени в системата. Тези номенклатури са списъци от медицински дейности, от кодове и процедури. Или до края на този ден, или в рамките на утрешния ден те ще бъдат включени в системата", обясни Константинов.

Разговори с фирмата изпълнител са водени вчера до късно, разказва общопрактикуващия лекар д-р Николай Брънзалов и допълва, че все още не е подписан и анексът към рамковия договор, който урежда симптомите, при които ще се издава направлението.

"Такива технически неща трябва наистина много бързо да бъдат изгладени, защото България гори от епидемия. Системата трябва да се унифицира, да се разбере точно, нека народът да го разбере правилно - общопрактикуващите лекари и БЛС сме за това по-бързо тестване навсякъде из България, достъпна и безплатна медицинска помощ относно Ковид-19", заяви д-р Брънзалов.

Оказва се, че проблеми се очакват и с обещаната електронна рецепта до средата на декември. Радослав Бенов е управител на информационна компания, разработила електронна рецепта, която функционира още от началото на годината. Към днешна дата покрива 90% от рецептите по Национална здравноосигурителна каса и 80% от лекарските и аптечните софтуери са пригодени за работа с нея. Бенов е озадачен защо поръчката е възложена на "Информационно обслужване".

"Ако това нещо в момента тръгне да го прави "Информационно обслужване", ще отнеме минимум още 1 година. Ние имахме една среща с "Информационно обслужване" около 80 човека, там бяхме от над 15 фирми, които се занимаваме с лекарски софтуери, аптечни софтуери, софтуери за лаборатории и там бяха поставени някакви абсурдни срокове на всички компании да си адаптират софтуера до 10 декември, което е просто немислимо", обясни Бенов.

Проектът за изграждане на цялостната национална здравна информационна система трябваше да завърши до края на тази година. След търгове и обжалвания, обаче проектът се върна в изходна позиция, а общата му стойност е за 14 млн. лв.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Все да има нещо несвършено както трябва.... Сигнализирай за неуместен коментар