Министър Ангелов: Самолечението ще доведе до тежки последици

Има достатъчно лекарства и предпазни средства, увери той

12.11.2020 | 11:15 Редактор: Радостина Димитрова
Министър Ангелов: Самолечението ще доведе до тежки последици

Самолечението на Ковид-19 ще доведе до тежки последици не само за хората, но и за държавата. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в Министерския съвет.

От понеделник до днес са излекувани 2306 души, а от четвъртък до четвъртък - 4767, стана ясно от думите на министъра.

"Казвам отново - не се презапасявайте с лекарства, не се самолекувайте, това е изключително вредно за вас и за държавата. С тази антибиотична резистентност, която може да се получи след самолечение, ще изправим болниците пред голямо предизвикателство", подчерта проф. Ангелов. 

Той съобщи, че има достатъчна наличност на медикаменти.

"Имаме доставка на 4300 флакона от "ремдесивир", а днес близо 2300 ще заминат за РЗИ-тата, вчера заминаха 2000", обяви здравният министър.

По думите му количествата на нискомолекулярните хепарини са достатъчни, но са ги изкупили безцелно.

"В социалните мрежи се разпространяват рецепти, терапии - хората се водят от страх, който води до грешни решения", поясни проф. Ангелов и добави, че вече има организация хепарините да достигнат до бременните жени.

"Надявам се днес да достигнат до всички аптеки в списъка. Има телефони, на които бременните да звънят, защото тези лекарства са изключително важни и за майката, и за бебето", каза министърът.

И съобщи и че ще бъдат вкарани 60 хил. дози от азитромицин от български производител.

"Той и който и да е друг антибиотик или антимикробно средство, не лекува коронавирус. Трябва да се предпише от лекар, ако има усложнение след коронавируса. Кортикостероид също може да доведе до смърт. Може да доведе до понижаване на имунитета, а това до невъзможност да се справи с инфекцията", предупреди здравния министър.

Той отново увери, че има достатъчно лекарства и предпазни средства, но е въпрос на логистика те да достигнат до търговските мрежи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Е кой да ме лекува като ЛК е в дълъг отпуск и не си вдига телефона? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Абсолютно подкрепям N 1. При положение, че нямаме почти никакъв достъп до медицинска помощ, че даже и просто да ни се обърне внимание, естествено, че ще опитваме да се самолекуваме. Според тех трябва да лежим вкъщи, да не пием нищо, да чакаме да ни мине или да започнем да не можем да дишаме. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
1.Звъня на GP-то, не вдига.2.Звъня на бърза помощ, не вдига.3. Отивам до мобилен пункт, сто човека пред мен. Чакам 2 часа, ако съм жив, да дочака, ме убеждават, да не си правя тест (все ощ е съм бил дишал).4.А сега ми кажи дали да не се самолекувам. Сигнализирай за неуместен коментар