Близо 103 млн. лв. са предвидени за саниране на къщи

Предстои след одобрение на плана от ЕК да се изготвят изискванията, с които ще се подават заявления пред общините

11.11.2020 | 22:38 Редактор: Георги Камарашев
Близо 103 млн. лв. са предвидени за саниране на къщи

Близо 103 млн. лв. е индикативният бюджет, предвиден за мерки за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради в рамките на интегрираната програма за енергийна ефективност, включена в проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За първи път собствениците на къщи ще имат достъп до безвъзмездни средства за саниране.

Предстои след одобрение на плана от ЕК да се изготвят изискванията, с които ще се подават заявления пред общините. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на публичната онлайн консултация по Плана с Управителния съвет  на Националното сдружение на общините в Република България, министерствата на енергетиката, на културата, на младежта и спорта, на вътрешните работи и др., на която бе дискутирана Интегрираната програма за енергийна ефективност.

3 млрд. лв. са планираните инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост, с които ще се прилагат мерки за повишаване на енергийната ефективност на обществени, частни и индустриални сгради и ще се изграждат модерни системи за улично осветление. 1,7 млрд. лв. е общият ресурс, предвиден за жилищни сгради, от които над 90% - за многофамилни. С 417 млн. лв. ще се финансират публични здания, а над 282 млн. лв. са средствата за промишлени предприятия. 452 млн. се предвижда да се насочат за енергийно ефективно улично осветление, включително въвеждането на интелигентни системи за неговото управление.

Бенефициенти ще са общини, областни администрации и министерства, като мерките по отношение на промишлените предприятия и уличното осветление ще се изпълняват и чрез възможности за публично-частни партньорства.

Бюджетът се предвижда да бъде разпределен балансирано на територията на страната за целите на изпълнение на регионалната политика. Обхватът на мярката е територията на цялата страна. За тази цел ще се разработят методология и критерии за разпределение на средствата и за приоритизиране на публичните и на жилищните сгради. Критериите ще бъдат определени съвместно с НСОРБ и заинтересованите ведомства в хода на структуриране на изискванията.

За всички мерки ще се изготвят типови заявления. При кандидатстване ще трябва да има конструктивно и енергийно обследване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК