Милен Велчев: Бюджет 2021 ще влее ентусиазъм в полза на управляващите

Избирателите прозират намеренията да бъдат подкупени

09.11.2020 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Нищо ново няма в един предизборен бюджет, който е по-щедър и ще влее ентусиазъм в полза на управляващите. Това го наблюдавахме и през 2000 - 2001-ва година, в края на управлението на Тройната коалиция. Но това не донесе полза на никого. Избирателите прозират такива намерения да бъдат подкупени. Това каза в предаването „Опорни хора“ бившият финансов министър Милен Велчев.

Според него, по-големият проблем е начинът, по който се увеличават разходите. Вместо да се планират еднократни намаления на приходите за справяне с пандемията, свидетели сме на увеличение на ниските пенсии с голям процент и не виждам с какво допринася за справяне с пандемията. От икономическа гледна точка се създава негативен стимул за сега работещите да се осигуряват.

Милен Велчев смята, че другото неразумно действие е махането на подоходния критерий за детските надбавки, което ще струва почти 400 млн. лв. на година.

При прилагане на другите мерки виждаме административни бариери, които пречат на бизнесите да се възползват широко от тази мярка, каза в предаването „Опорни хора“ бившият финансов министър Милен Велчев.

Цялото интервю гледайте във видеото.