Радев за 10 ноември: Разочарованията разколебаха вярата на обществото

Президентът подчерта, че България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси

10.11.2020 | 10:45 Редактор: Ивет Арабова
Радев за 10 ноември: Разочарованията разколебаха вярата на обществото

"Уважаеми сънародници, преди 31 години на днешната дата започна преходът на България към демокрация. Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива, за социална България, каквато е заложена в Конституцията, не бяха материализирани. Извървяхме дълъг път, който отведе Родината в обединена Европа, но разпиляхме огромна част от човешките си ресурси. Разочарованията разколебаха вярата на обществото в собствените му възможности да постига високи цели", написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook.

Държавният глава подчерта, че три десетилетия след началото на прехода корупцията е заменила идеологията, а законът все повече се отдалечавал от морала.

 

"Пропастта между бедни и богати расте. Пред нас отново стоят трите исторически задачи от 1989 г.: върховенството на правото, свободата на словото и честните избори. Автокрацията и нейните задкулисни партньори върнаха обществото в началната точка на прехода. През всичките тези години трудът и талантът на българите бавно и трудно променяше страната. Време е трудолюбивите и даровити българи да получат простор, за да сбъдват мечтите си. Да спрем да прокуждаме докторите и медицинските сестри зад граница, а болните да разчитат на подаяния. Да съберем отново семействата, които днес търсят препитание в чужбина. България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси, а общ дом на всички българи. Братството на почтените хора, които всеки ден отстояват принципите си, тази година си даде среща и надигна глас на площадите", добави Радев.

"Лозунгът "Мутри, вън" вещае края на узурпаторите на прехода. Винаги ще бъда редом с вас в борбата за връщане на справедливостта в обществото, на закона в държавата, на държавата на гражданите", написа още президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 10 месеца
Прекрасна демокрация- няма що Сигнализирай за неуместен коментар