31 години от падането на комунистическия режим в България

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП от поста генерален секретар е освободен Тодор Живков

10.11.2020 | 07:25 Редактор: Георги Камарашев
31 години от падането на комунистическия режим в България

Отбелязваме 31 години от падането на комунистическия режим в България и началото на демократичните промени. 

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на Българската комунистическа партия от поста генерален секретар е освободен Тодор Живков – човекът, управлявал еднолично страната в продължение на 33 години.

Той е принуден да се оттегли от властта, като за основни организатори на промяната се смятат Петър Младенов, Андрей Луканов, Добри Джуров и армията. 

Тогава пленумът на ЦК на БКП взима и още едно важно решение – да предложи на парламента да освободи Тодор Живков и като председател на Държавния съвет на България. Негов наследник и на двата поста е Петър Младенов.

Няколко дни по-късно – на 17 ноември, от Наказателния кодекс са премахнати текстовете, които дотогава забраняват критиката към комунистическата партия, а на 15 януари 1990 г. пада и член Първи от тогавашната Конституция за ръководната роля на БКП. Така комунистическата партия се отказва от еднопартийния модел на управление.

Тоталитарният режим у нас, а и изобщо в Източна Европа, рухва под натиска на Запада и Съединените щати след изтощителната икономически Студена война. През юни 1990 г. пък в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК