Защо здравната система среща трудности 8 месеца след старта на пандемията?

Министър Костадин Ангелов увери, че легла за Ковид болните все пак има

06.11.2020 | 19:03 Редактор: Ивет Арабова

Продължава трескавото разкриване на нови легла за пациенти с Ковид-19. Защо 8 месеца след първите заболели у нас здравната система изпитва затруднения в организацията на лечебните заведения? 

Първата заповед за обособяване на легла за болни с коронавирус е издадена от вече бившия здравен минисtър Кирил Ананиев на 27 март. В нея е разписан план за обособяването на 1324 места за пациентите в отделните лечебни заведения. На 12 юни същата заповед е отменена. Според настоящия здравен министър обаче заповедта е в сила, но с определени промени. 

"Заповедта от март месец за Ковид леглата беше в самото начало на епидемията. В месец юли беше надградена, като бяха разкрити допълнителен брой легла, бяха разделени на 3 стъпки в зависимост от заболеваемостта. След това през месец октомври аз издадох заповед за увеличаване още на леглата на национално ниво", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Наша проверка в сайта на Здравното министерство обаче не откри допълнение към заповедта от края на март. Измененията към разпоредби със същия номер - 159, са свързани единствено с износа на дезинфектанти от страната. Строгите мерки през март бяха въведени, за да бъдат подготвени болниците за следваща по-силна вълна на заразата. 

Пет месеца по-късно обаче пандемията се разраства, здравните заведения се задъхват, а системата е поставена на изпитание. 

"Изведнъж започнахме да действаме в някакви пожарни условия, системата категорично не е готова. Системата с нищо не промени статуса си от лятото. Ние нямаме лекари. Медицинските сестри у нас са под половината от необходимия брой", коментира бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

Днес здравният министър увери – легла за Ковид болните все пак има. 

"На територията на София има болнични легла, които са достатъчно. Имаме голямо желание на всеки един човек, който се диагностицира, да постъпи задължително в лечебно заведение. Това разбирате, че няма как да се случи, тъй като леглата в България са около 50 000, като за активно лечение са 46 000", подчерта здравният министър.

По данни отново на здравния министър разкритите легла в столичните болници за пациенти с коронавирус към момента са около 3000.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК