Ангелов: Болниците не са си свършили работата по откриване на леглата

ЦСМП - София град и област ще получи 17 оборудвани нови линейки

02.11.2020 | 13:42 Редактор: Ралица Братанова

Основният проблем с линейките в столицата се дължи на затруднения прием на пациенти в лечебните заведения. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг.

"Имаше затруднения в обслужването на пациенти в София. Затова решихме с министър Христо Терзийски и по разпореждане на премиера Бойко Борисов да се осигурят допълнително коли за Спешната медицинска помощ, по-специално за територията на София, където е най-големият проблем. Имаме 25 коли за дневно дежурство на разположение. От днес с още 10 коли екипите ще бъдат увеличени с почти 50% и се надяваме да няма проблем с извозването на пациентите от дома им до лечебните заведения", заяви министър Ангелов.

Тези коли ще могат да превозват леки и средно тежки случаи, които нямат нужда от обдишване.

По думите му в сряда ЦСМП - София град и област ще получи 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени към екипите, обслужващи гражданите на територията на град София.

"Така ще подобрим извозването на пациентите. Основният проблем, на който се дължеше ситуацията с чакането на хората, които имаха нужда от екипи, се дължаха на затрудненото приемане на пациенти в лечебните заведения“, допълни здравният министър.

Той бе категоричен, че основният проблем с линейките в столицата се дължи на затруднения прием на пациенти в лечебните заведения.

"Лечебните заведения не са си свършили работата по откриване на леглата. Ако тези легла бяха разписани, нямаше да има такъв проблем. Това не са българските лекари, това не са българските сестри. Това са ръководителите на лечебните заведения, които не си вършат работата по начина, по който е разписан в заповедите на министъра", посочи здравният министър.

Той бе категоричен, че цялата сила на закона ще бъде приложена за тези, които не спазват правилата.

"Именно за това ще направя лично проверки, за да се уверя, че заповедта ми се спазва. Тръгват и контролни проверки по лабораториите, тъй като имаме сериозен проблем със забавянето на качването на информацията в единната информационна система", обясни министър Ангелов.

По думите му към момента няма необходимост от разкриване на полеви болници.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК