Превърнали сме здравеопазването в търговия, това сега е резултатът

Според д-р Хасърджиев години наред е пренебрегвана организацията

04.11.2020 | 11:04 Редактор: Ивет Арабова
Превърнали сме здравеопазването в търговия, това сега е резултатът

"По-добре е пациентите да чакат в линейките, отколкото у дома си, но лошото е, че в момента нашата здравна система е изправена пред един сериозен проблем, който имаме от години – това е организацията", каза пред БНР председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. 

"Фактът, че всичко се прави ad hoc, означава как години наред са пренебрегвани такива проблеми като организацията. Превърнахме здравеопазването в търговия и това е резултатът сега", коментира Хасърджиев.

Според Станимир Хасърджиев сериозно издиша и първичната извънболнична помощ. 

"Държавата не създаде условия да се обслужват голям брой пациенти и то с модерни платформи и начини за връзка с пациентите. Все пак е по-добре да имаш дори и електронна връзка с лекар, пред това да нямате никаква връзка със специалист. Защото голяма част от хората имат нужда само от консултация и насочване, дори понякога успокояване. Тук прилагаме методи отпреди 100 години за връзка с пациента. Няма електронно здравеопазване и това ще бъде големият проблем за в бъдеще. Хронично болни пациенти обикалят за протоколи по болниците с опасност да се заразят с вируса“, коментира Хасърджиев.

"Не е важно колко е специализирана болницата за лечение на Ковид-19, а е важно колко навреме се започне лечението с правилните методи", подчерта още Станимир  Хасърджиев.

По думите му засега няма сигнали за завеждане на дела от пациенти във връзка с лечението на коронавируса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
това е във всяка сфера, не е само здравеопазването...всички, които са били на отговорни постове носят вина.. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Планът Ран-Ът в действие Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
държава отдавна няма ! а населението също не става за нищо ! тва е резултата . или казано иначе *** народ-слаба държава ! Сигнализирай за неуместен коментар