Доц. Киров: Едва ли до края на годината ще има ел. здравеопазване

Според председателя на НСОПЛБ джипитата не се причисляват към първа линия за борба с Ковид-19

31.07.2020 | 18:43 Редактор: Виктория Гетова

Възможна ли е появата на електронна система, която да издава електронни здравни рецепти и направления в страната и какво е мнението на личните лекари по темата?

"Едва ли подобно електронно здравеопазване би могло да се случи до края на годината, тъй като бяха правени различни опити, но не се стигна до успех. Tова, което може да се направи, е да се тестуват пилотно определени модули от подобна система, защото това е инструмент, който подпомага системата на здравеопазване, но не я замества", коментира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доц. Любомир Киров в предаването "Директно".

По негови думи електронното здравеопазване би включвало абсолютно всички документи, данни, резултати от изследвания, епикризи, изписани рецепти, и решения на ТЕЛК, които се отнасят до съответния човек при всеки досег със системата.

Доц. Киров смята, че подобна система би елиминирала необходимостта от подпечатване и заверяване на рецептурни книжки и протоколи за лекарства. Той обсъди и темата дали това ще бъде начинът, по който да се спре купуването на лекарства без рецепта. "Вероятно по-нататък ще се мисли и за елиминиране на такива нарушения на закона", посочи още гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според доц. Киров няма 100-процентова гаранция за безопасността от изтичане на данни на пациенти, както и че при срив на системата е задължително да има резервни копия с цялата база данни на пациентите. "Трябва да има достатъчно копия, които да се съхраняват и всеки общопрактикуващ лекар да има достъп до данните на своите пациенти", добави още той.

Председателят на общопрактикуващите лекари в страната заяви, че заедно с лекарския съюз подготвят позиция до Националната здравно-осигурителна каза (НЗОК) по повод сроковете за тестване на такава система. Той увери, че министърът на здравеопазването проф. Ангелов е заявил своето мнение да се работи в тази посока. "Всичко трябва да бъде разумно и да се прави стъпка по стъпка", допълни доц. Киров.

Гостът спомена и за това, че личните лекари няма да бъдат подпомогнати както останалите здравни работници с борбата с Ковид-19. "Ние сме заявили нашата позиция по повод тези средства, но те не могат да бъдат прехвърляни от едно в друго перо', обясни доц. Киров и добави, че при отпускане на допълнителни средства от Европейския съюз, съюзът на общопрактикуващите лекари в страната ще проведат сериозен разговор с министър Ангелов.

Доц. Любомир Киров посочи, че общопрактикуващите лекари не биват определяни като здравни работници, които се намират на първа линия с борбата с Ковид-19. "Като първа линия се считат колегите, които са в ковид отделенията. Първата линия е, където не знаеш дали ще се срещнеш с пациент със симптоми на вируса", уточни още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК