Вдигат пенсиите на полицаи и военни

Държавата предлага минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв.

05.11.2020 | 23:37 Редактор: Искра Ангелова
Вдигат пенсиите на полицаи и военни

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат о 1 септември 2021 г. Тази промяна ще предложи ГЕРБ в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене на Закона за Държавно обществено осигуряване. Изчислението на намалението на първата пенсия е за хората ,които ще получават и втора от частните фондове.

"Първите пенсионери от универсалния пенсионен фонд се очаква да се пенсионират през сепември 2021 г. В тази връзка с оглед осигуряване възможност за отпускане на пенсиите от ДОО с намаление с т.нар. коефициент на редукция определени по новите правила" заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ. Иначе депутатите от бюджетна и социална комисия приеха на първо четене Закона за Държавното обществено осигуряване.

По-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частни фондове вече получават пенсия от държавана, но намалена с 20%. Втора пенсия ще получат, след като навършат нормална пенсионна възраст. Новата формула за намаление на държавната пенсия да включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове, предлага правителтвото, съобщава "24 часа".

Тя би трябвало да дава около 9% намаление на пенсията от НОИ. Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат. Пенсионираните униформени получават още веднъж правото да прехвърлят парите си от частни фондове в НОИ и така държавната им пенсия да не бъде намалявана въобще. Те вече имаха такъв срок до края на 2016 г. Според данните към този момент над 20 хил. пенсионери от системата на МВР и на отбраната са върнали парите си обратно в държавния институт.

Държавата предлага минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. от 1 януари. От същата дата ще се вдигне и максималната, която ще стане 1440 лв. От първи юли всички останали пенсии да се вдигнат еднакво по швейцарското правило с 5%, за да има справедливост и да няма ощетени. По 50 лв. бонус към пенсията да се получава до края на март. Тези параметри представи пред депутатите заместник-социалната министърка Зорница Русинова. Тя поясни, че се засилва и контролът, за да се пресекат измамите с пенсиите и болничните. В законопроекта е предвидена глоба до 5000 лв., ако човек е получил пари от държавата с фалшиви документи, освен това се предлага и промяна в Наказателния кодекс, за да може такова лице да се наказва с от 2 до 8 години лишаване на свобода.

За поредна година се замразява максималният осигурителен доход на 3000 лв., а така бюджетът губи между 2  и 3 млрд. лв на година, обясни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

За синдикатите е проблем и замразеното майчинство и максималният размер на обезщетението за безработица.

Те имат критики и относно фазата на изплащане на вторите пенсии. Както и по мярката 60/40, за която в бюджета за догодина има отделени 300 млн. лв- Според Ваня Григорова обаче те са за разплащания на мярката до края на годината.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат о 1 септември 2021 г.Всички останали БИВШИ полицаи и военни, възползвали се от ранното пенсиониране, родени след 1959 г са дискриминирани. Сигнализирай за неуместен коментар