Деница Сачева: "Трите златни години“ за пенсия изчерпаха своето действие

Даваме още една година шанс

02.11.2020 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

Бюджетът за 2021 е бюджет, който е насочен съм хората. Той е свързан с изборите, но не с тези, които предстоят, а с тези, които отминаха. Тогава обещахме 300 лв. минимална пенсия, обещахме, че до края на мандата ще има двойно увеличение на учителските заплати, ще има минимална работна заплата от 650 лв. и това, което правим в момента, е да следваме управленската програма на правителството. Това каза в предаването "Опорни хора“ социалният министър Деница Сачева.

Преизчисляването на пенсиите е мантра, с която се спекулира. Ако се преизчислят пенсиите със средния осигурителен доход за 2015 г. ще струва 1.2 млрд. лв. Но, на 1.1 млн. пенсионери няма да получат никакво преизчисление на пенсиите си. Само половината пенсионери ще имат по-високи пенсии. Ако се преизчисли със средния осигурителен доход за 2018 г. ще е около 2,8 млрд. лв., но тогава пък 543 хиляди ще са тези, които няма да получат никакво увеличение. Ако е с доходите за 2019 г., тогава ще струва 3,8 млрд. лв., но отново ще има около 350 хиляди души, на които пенсиите няма да помръднат. Така че, преизчислението на пенсиите също не е панацеята, категорична е Деница Сачева.

Според нея, това е политическо решение. Съотношението между минималната и максималната пенсия се запазва и сега. Иначе 17 000 български граждани са ощетени, поради наличието на таван за пенсиите.

От 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 5%, с изключение на минималната и максималната, които ще се увеличат още в началото на годината, допълни социалният министър.

Всички пенсионери ще получават по 50 лв. до края март. Всички, които твърдят, че по някакъв начин се използват тези средства за предизборна пропаганда, показват своя собствен начин на мислене. Ние не влагаме подобна мисъл в това, което правим. Точно обратното. Следващото правителство ще направи съответно избора си. Ние сме отговорни и казваме, до там, докъдето ние отговаряме за управлението на държавата, ще осигурим средства и ще си платим сметките.

"Златните три години“. Как ще се пенсионират хората след 2021 г.? Хората не се ощетяват. Напротив, каза Деница Сачева и поясни. Това беше временна мярка, която изчерпа своето действие. Почти две-трети от пенсионерите се пенсионират по новата методика. Осреднено 27 % е по-добра пенсията, когато се пенсионират по новата методика. Тези, които се пенсионират с осигурителен стаж и възраст – до 40 % е по-добра пенсията. Даваме още една година шанс и след това почти всички ще се пенсионират по новата методика.

По данни на самите асоциации, мярката с 9% ДДС наистина ги е запазила и им е дала възможност да не фалират. Ако беше се стигнало до фалит, нямаше да имаме намалени приходи от ДДС, а вероятно 0%, заяви социалният министър Деница Сачева.

Цялото интервю с Деница Сачева гледайте в предаването „Опорни хора“ от 31.10.2020.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


5
0 rate up comment rate down comment 0
Плебса
преди 3 години
Не се притеснявайте, Деница ще е с друга пенсия. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
Ваня
преди 3 години
Защо смятате, че тирте "Златни години" изчерпаха своето действие като има хора, които ще получат по-добра пенсия с "Трите златнигодсини". Помислете по-добре да ги оставите те сами ще си отпаднат, когато за хората вече няма да са благоприятни. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Киро
преди 3 години
То и без това беше малко странно защо доставките бяха оставени на 20% ДДС. Разходите там са и по-големи. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Анна
преди 3 години
Подкрепям антикризисните мерки! Браво на ресторантьорите, че не се отказаха и се бориха за бизнеса си! 9% ДДС на доставките да се приеме здължително! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Andreyk
преди 3 години
Да намалят ДДС - то на доставките! Бизнесът трябва да има подкрепа! Сигнализирай за неуместен коментар