Бизнес под риск: 300 000 работещи са били карантинирани

Поредният проблем засяга промишленото производство и непрекъснатия производствен цикъл

05.11.2020 | 12:50 Редактор: Ралица Братанова
Бизнес под риск: 300 000 работещи са били карантинирани

10% от работещите у нас са били карантинирани от началото на коронакризата. Това са 300 000 служители, а 27 000 са болничните, издадени заради коронавируса. Това съобщи Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал, цитиран от БНР.

По думите му по този начин предприятия са поставени пред риска да прекъснат работа заради липсата на персонал. Поредният проблем за бизнеса засяга промишленото производство и непрекъснатия производствен цикъл, където дистанционната работа и големите отстояния на работните места са невъзможни.

"Очаквам наистина в близко бъдеще това да създаде големи трудности в голяма част от предприятията и някои от тях да прекъснат работа заради липса на работна сила", каза още браншовикът.

Друга пречка за бизнеса е липсата на ясен регламент за карантиниране на контактните и на заболелите. За периода на изчакване на действията на здравните власти работодателят трябва сам да решава.

"Да допуска контактни лица на работните им места с риск те да са заразоносители, да разпространяват заразата или работните места просто да бъдат оставени без работници по решение на работодателя", казва още Иванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК