Предлагат нови и удължени мерки минимум до края на ноември

"Не споделям оптимизма на част от управляващите", посочи главният държавен здравен инспектор

05.11.2020 | 10:42 Редактор: Ивет Арабова

"Следя максимално информационния поток, прави ми впечатление налагането на някакъв извод за тотален хаос в системата. Нека погледнем цифрите - в момента в болниците у нас се лекуват 3 200 души. Лесно е на фона на тези 3 200 души да намериш трима, при които е имало забавяне на линейка. Фокусирайки вниманието върху този 0,1% създаваме впечатление за хаос", каза на брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той добави, че в момента положението в Европа е най-тежко от всички континенти и има само няколко страни, които са в оранжевата зона - Норвегия, Финландия, Латвия, Естония и Гърция, всички останали са в червено.

"Нашата 14-дневна заболеваемост е 388 на 100 000, което е на 17-о място в ЕС и на 4-о място на Балканите. Смъртността в България за този период е 5,20 на 100 000, което ни нарежда на 10-о място в ЕС и на 4-о място на Балканския полуостров", допълни Кунчев.

Той посочи и 7 предложения, които е описал с оглед на ситуацията с разпространението на коронавируса.

"Не споделям оптимизма на част от управляващите, че при този темп на нарастване ще постигнем кой знае колко добри резултати. Очевидно трябва да удължим мерките и след 12 ноември и те трябва да останат минимум до края на ноември. Време е да помислим за ограничаване на работата на ресторанти и кафенета до 22 или 23 часа, ограничаване на присъствената работа в офиса до максимум 50%. Да се преустановят всякакви извънкласни дейности. Горещо препоръчваме към ВУЗ-овете е да преминат изцяло на дистанционна работа, изключение трябва да се направи само за медиците. Трябва да минем на възстановяване на зеления за хората над 65 г. да пазаруват в периода от 8 до 10 часа", добави Кунчев.

В момента на база изработените критерии всяко училище има право да поиска минаване в дистанционна форма на обучение. При тези данни, според доц. Кунчев, трябва да се помисли това да става на по-широка основа за цели области за учениците от 5 до 12 клас.

При медицинския персонал, който е контактен на заразен, следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат на работа след направен PCR тест, който е отрицателен. Последното предложение е да се дадат спешно правомощия на здравния министър да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения в условията на извънредна епидемична обстановка.

По думите му на доц. Кунчев, ако достигнем нивата на Чехия и Белгия, ще имаме над 10 000 заразени и над 300 смъртни случая дневно.

"Не е задължително този сценарий да се случи, но е абсолютно възможно. За момента само Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона, всички останали са със заболеваемост над 120 на 100 000. 14-дневната смъртност за всички върви стремглаво нагоре. Достигнахме 900 теста на 100 000 население. Много ли е или малко - средното за ЕС е около 2 000, има страни със 7 000", подчерта главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев отбеляза, че положителността при направените тестове се движи между 30 и 35% в последните дни. Хоспитализираните и тези в интензивни отделения следват кривата на заболеваемостта.

Вижте повече в репортажа. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Колкото и да критикуваме Щаба и управляващите мисля, че те действат адекватно...лошото е че обикновения човек действа инфантилно.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Лошото е, че линейките може да се забавят за наистина спешни ситуации като инфартки, където всяка минутка е важна. Сигнализирай за неуместен коментар