д-р Андрей Марков: Не е вярно, че частните болници получават повече пари за лекарства

Здравната политика да не се оцветява с политически краски

02.11.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Като цяло в здравната система имаме доста добри резултати, справяме се добре, както всички по света. Сигурно можехме повече. Но можехме да получим и по-малко. Нека да погледнем и от тази гледна точка. Това каза в предаването „Опорни хора“ д-р Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

По повод връщането на пациенти д-р Марков заяви, че организацията е голям проблем в България, не само в здравеопазването. Да бъдем по-организирани и по-дисциплинирани се възпитава с години.

Относно критиката към частните болници, че не приемат COVID-болни, Андрей Марков отговори . „Това не е вярно. От първия ден болниците, без значение дали са частни, държавни или общински, участват в тази битка без никаква обструкция, без никакви проблеми. В момента влизането в отделение с COVID-болни става не с административен натиск, убеждение или принуда. Лекарите и медицинският персонал влизат в битката с предизвикателния момент да докажат, че могат, че знаят. Когато даден екип се преумори, ние го заместваме с друг. Не е лесно – имаме изключителни трудности. Но няма да се оплакваме, защото всеки си има трудности. Това е битка, в момента е национална битка, бих казал световна битка с едно тежко заболяване.

 

Леглата за COVID-болни в болниците са определени от министъра на здравеопазването. Да, на някой може да му се струва, че на съседа са по-малко. Но това е типично по български. Не съществува такъв проблем между частни и държавни болници и той се експонира неправилно.

Трябва да имаме здравна политика и тя не бива да се оцветява с политически краски. Струва ми се, че това става. Здравната система работи, имаме излекувани пациенти. Да, имаме и неуспехи, но това е част от играта. Усложненията са част от медицинската практика. Всеки загубен случай се преживява от лекарите много по-тежко, отколкото хората си мислят.

Относно обвиненията, че на частните болници се плаща повече за едни и същи лекарства, отколкото на другите лечебни заведения, свързано с обществените поръчки, д-р Андрей Марков заяви: „Това въобще не е вярно. Имаше един случай за препарат, който се ползва в медицинската онкология. Той беше решен неправилно именно от този, който постави проблема в публичното пространство, уточнява Андрей Марков. Ако погледнете списъка ще видите, че болниците купуват едно и също лекарство на различна цена. С централизирането на доставките на тези лекарства, този въпрос изчезва, заяви д-р Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

Цялото интервю гледайте във видеото.