Пет сигурни партии в НС при вот днес, Трифонов след ГЕРБ и БСП

Българите нямат доверие на институциите

02.11.2020 | 10:40 Редактор: Ралица Братанова
Пет сигурни партии в НС при вот днес, Трифонов след ГЕРБ и БСП

Ако парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27,1% от българските граждани, за БСП – 26,3%, за "Има такъв народ" – 18,6%, за ДПС – 8,3%, за "Демократична България“ –7,6% и за "Изправи се. БГ" –3.9%. Това показват данните от социологическо проучване на Институт "Рего", проведено през октомври. 

Това означава, че в следващия парламент ще има пет сигурни политически субекта - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС и Обединение "Демократична България“.

20,3% от участвалите в проучването обаче декларират, че все още не са решили коя политическа сила да подкрепят.

Този висок процент предполага, че може да се стигне до съществени размествания в прогнозираните позиции.

Двете водещи интриги, които следват от данните са за първото и четвърто място. ГЕРБ и БСП практически са с изравнени позиции и социологически паритет.

Сходна е ситуацията между ДПС и Демократична България, които си оспорват четвъртото място. "Има такъв народ“ на Слави Трифонов среща сериозни симпатии, но все още е нов и непознат като политически проект, който се свързва единствено с лидера му и медийната му кариера. В този смисъл на партията липсва политическа легитимност.

Все още несъздаденият проект на Мая Манолова гравитира около 4%, но е далеч от каквато и да е устойчива прогноза за сигурно попадане в следващия парламент.

Обединените патриоти и "Воля“ много трудно биха се доближили до изборната бариера. "Атака“ и "Републиканци за България“ на Цветан Цветанов остават под 1%.

Данните показват отчетливо ниско доверие на българските граждани към мнозинството институции. Нито една не успява да събере повече от половината доверие на избирателите.

Пълно и голямо доверие в съд, прокуратура, парламент, правителство и президент имат съответно едва 8,1%, 9,7%, 9,8%, 15%и 31.1% от изследваните лица.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Иян
преди 3 години
Кой на кого плаща с НАШИТЕ пари,та се СЛУЧВА подобна статистика?И защо някой си мисли,че може да ме ОРИЕНТИРА,сиреч - да ми ПОВЛИЯЕ?Няма шанс.Не ми харчете парите за глупости! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години